Cemre, Fransa’dan rüzgâr çiftliği servis gemisi siparişi aldı

MDN İstanbul

Türkiye’nin en yoğun çalışan tersaneleri arasında bulunan Cemre Tersanesi, Fransa merkezli Louis Dreyfus Armateurs (LDA) Grup’tan rüzgar çiftliği servis operasyon gemisi (SOV) siparişi aldı. 2018 yılı dördüncü çeyreğinde teslim edileceği belirtilen geminin LDA tarafından DONG Energy Wind Power A/S firmasının Almanya kıyısında bulunan 4 rüzgâr çiftliğine kiralanacağı belirtildi. 83 metre boyunda 19,4 metre genişliğindeki rüzgâr çiftliği servis gemisinin dizaynı ve tüm mühendislik işleri Norveçli Salt Ship Design tarafından yapılacak.
Yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimindeki payı her geçen gün artarken, bu tip rüzgâr çiftliklerine servis yapacak gemilere de ihtiyaç önemli ölçüde artıyor. Cemre Tersanesi, bu konuda uzun süredir yaptığı yatırımların ve çalışmaların meyvelerini toplama başladı.
Servis gemisinin denizdeki rüzgâr çiftliklerinde bakım çalışması yapan teknik personelin operasyon kabiliyetine büyük katkı sağlayacağı belirtildi. Mürettebat dışında 60’tan fazla teknik personeli de barındırabilen servis gemisinin içinde bireysel kabinler, spor salonu ve sinema da bulunuyor. Teknik personelin rüzgâr türbinlerine iyi hava koşullarında özel olarak tasarlanmış yardımcı bir tekne aracılığıyla transfer edilmesini sağlayan donanıma da sahip olan gemi, zorlu hava koşullarında personel transferini mümkün kılacak şekilde tasarlandı. Rüzgâr çiftliği operasyon servis gemisinin dizel motor ve baterilerden oluşan hibrit bir tahrik sistemine sahip olacağını belirten LDA Grup Yönetim Kurulu Başkanı Edouard Louis-Dreyfus “Offshore rüzgâr enerjisi alanında lider kuruluşlardan olan DONG Energy Wind Power A/S ile olan anlaşmadan dolayı olduıkça mutluyuz. Bu yeni gemi, bizim yenilenebilir enerji sektöründeki gelişme stratejimize uygun. Geminin inşası ve operasyonu 20 yılı aşkın süredir endüstriyel gemi taşımacılığındaki bilgi birikimimizin bir göstergesi. Cemre Tersanesi de bu konuda bize önemli bir iş ortaklığı yapıyor. Yüksek katma değer sağlayan denizcilik hizmetleri konusundaki politikamıza her zamankinden daha da bağlıyız.”
Cemre Tersanesi daha önce Salt Ship Design ile birlikte, Vestland Offshore firmasına NB35 Ocean Fortune (Dolphine) ve NB36 Ocean Mermaid adında 2 adet Sismik Destek gemisi teslim etmişti.

Geminin teknik spesifikasyonları

– Uzunluk: 83 m
– Genişlik: 19.4 m
– Derinlik: 7 m
– Su kesimi (design): 5 m
– Tahrik sistemi: Dizel- elektrik
Kapasite: 90 kişilik toplam kapasite (60’tan fazla teknik personel).

Bunu Paylaşın