Türkiye’nin ilk yüzer LNG terminali hizmete girdi

MDN İstanbul

Türkiye’nin ilk yüzer LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) depolama ve yeniden gazlaştırma terminali (FSRU) ve Egegaz’ın LNG terminali ilave kapasite yatırımları, Aliağa ilçesinde Etki Liman İşletmelerine ait yüzer terminal iskele sahasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle hizmete alındı. Terminalin açılış kurdelesini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak beraber kesti.

“LNG ithalatında dünyada 8. sıradayız”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, doğalgazın, bugün Türkiye’nin en önemli enerji kaynağı durumunda bulunduğuna dikkati çekti.

“Elektrik üretimimizin neredeyse yarısını ve özellikle şehirlerimizdeki ısınma ihtiyacımızın önemli bir bölümünü doğalgazdan karşılıyoruz. Çevre kirliliğine yol açmaması ve ekonomik olmasıyla öne çıkan doğalgazda maalesef dışa bağımlıyız. Yakın zamanda yaşadığımız kimi hadiselerin de teyit ettiği gibi doğalgaz tedarikimizde kaynak çeşitliliğine gitmemiz şarttır.

Doğalgazın sıvılaştırılarak hacmi küçültülmüş ve dolayısıyla depolaması kolaylaştırılmış hali olan LNG, bu bakımdan önemli bir imkandır. Türkiye, LNG ithalatında dünyada 8. sırada bulunuyor. Önümüzdeki yıllarda doğalgaz ticaretimizdeki dengeyi daha sağlıklı şekilde kurmak için LNG yatırımlarına öncelik vermemiz gerekiyor.”

Açılışı yapılan Etki Limanı yüzer LNG depolama ve gazlaştırma terminalinin, tek başına ülkenin doğalgaz ihtiyacının neredeyse onda birine karşılık gelen bir arz imkanı sağladığını bildiren Erdoğan, “Milli iletim şebekemize günde 20 milyon metreküpe kadar gazlaştırılmış LNG gönderme kapasitesi olan bu tesis, hem doğalgazla elektrik üreten santraller hem de ısınma amaçlı tüketim konusunda adeta sigortamız olacaktır. Sadece Aliağa’da değil yeri gelecek belki Akdeniz’e gidecek. Nerede bir sıkıntı varsa bu seyyar terminal oraya gidebilecek” dedi.

“Kapasite 24 milyon metreküpe ulaştı”

Törende bir konuşma yapan Başbakan Binali Yıldırım, yıllık 1 milyar metreküp doğalgaz depolayacak Tuz Gölü Doğalgaz Yeraltı Depolama çalışmasının ilk etabı çalışmaları başladığını belirtti. “Doğalgaz sektöründe bulunan şirket sayısının 68’e çıktı. Önümüzdeki yıl Tuz Gölü’nde bulunan tesisin ilk üç deposunu yılbaşı itibariyle hizmete alacak hale getiriyoruz. Silivri Doğalgaz Depolama Tesisinin kapasitesi 2 katına çıkıyor. Dünyanın en büyük 14’üncü LPG pazarı durumundaki Türkiye, Bakü-Tiflis-Ceyhan hattıyla Azeri ve Irak petrolünü tüm dünyaya gönderiyoruz. Bugün açılışı yapılan yatırımların Türkiye’nin enerji arz güvenliğine katkı sunacak. Egegaz’ın sıvılaştırılmış gaz depolama kapasitesi yüzde 50 artarak, günlük 16 milyon standart metreküpten 24 milyon metreküpe çıktığı. Etki Liman İşletmeleri’nin de Türkiye’nin ilk yüzer sıvılaştırılmış doğalgaz tesisi ve limanı ile dağıtım şebekelerini hizmete aldı. 6 ay içinde tamamlanan bu tesisin kara terminallerinden çok daha kısa, rekor bir sürede tamamlanması da çok mühim.”

LNG’deki gelişmeleri yakından izliyoruz

Enerji Bakanı Berat Albayrak, törende yaptığı konuşmada, tesisin 6 ay gibi kısa bir sürede devreye alındığını ve Türkiye’nin enerji arz güvenliği açısından kritik bir yatırım olduğunu ifade ederek yatırımlarda emeği geçen kamu ve özel sektör yetkililerine teşekkür etti.

“TANAP bunun yansıması. Türk Akımı projesi 3 kriterimizi de net bir şekilde karşılıyor. Türk Akımı ve TANAP’a nasıl bakıyorsak, Doğu Akdeniz gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınmasına da aynı şekilde bakıyoruz. Ayrıca, milli para ile ticaret yapmak için düğmeye bastık. Sayın Başbakanımız ile son Rusya ziyaretinde bunun ilk adımı olarak gaz ticaretine de milli paraya geçiş için mutabık kaldık. Sayın Cumhurbaşkanım, kararlı duruş birilerini rahatsız etse de sizin liderliğinizde hedeflere kararlılıkla yürümeye devam edeceğiz.”

Albayrak, Türkiye’nin gaz arz güvenliğinde dünyada yükselen teknoloji olan sıvılaştırılmış doğalgaz alanındaki gelişmelere duyarsız kalmadığını ve bunun meyvesi olarak -163 derecede soğutulan gazın güvenilir yollardan sisteme girişini sağlayan ilk FSRU projesini ülkeye kazandırdıklarını anlattı.

Söz konusu tesisin, artan gaz talebi için önemli kaynak ve özellikle pik tüketimde sistem basınç profilinin korunması ve güvenliğinin sağlanması noktasında kritik bir yatırım olduğunu aktaran Albayrak, denizden kolayca ulaşılabilen bir bölgede bu yatırımı yaparak, sisteme ilave arz esnekliğini de kazandırdıklarını vurguladı.

Bakan Albayrak, bu proje sayesinde LNG’de artan rekabetten faydalanarak enerji maliyetlerinin de düşmesini sağladıklarını dile getirdi. Tesisin toplamda, 85 milyon metreküp depolama ve günde azami 20 milyon metreküp sisteme gaz basma kapasitesi olduğu bilgisini paylaşan Albayrak, santralin yıllık 2,5 milyar metreküp kapasiteyle herhangi bir kesintiye karşı güvenlik sağladığının da altını çizdi.

“Türkiye bu şekilde yeni yatırımlara devam edecek, bununla yetinmiyoruz. Buna ilaveten, bu kez BOTAŞ’ın günlük 20 milyon metreküp kapasiteye sahip ikinci yüzer LNG projesi için düğmeye bastık. Yeni yatırımlarla sisteme verilebilen LNG kapasitesi günlük 107 milyon metreküpe çıkacak. Bu, iki yıllık yatırımın ardından (LNG kapasitesinde) 3 katından fazlası bir artış anlamına geliyor. Sadece 2016’da attığımız adımlarla LNG kapasitesini yüzde 90’lık bir artışla 34 milyon metreküpten 64 milyon metreküpe yükselttik.”

50 bin konutun ihtiyacını karşılayabilecek

Kolin Grubu’nun kurduğu, Kalyon Grubu’nun da eylül ayında yüzde 50 ortak olduğu Etki Liman İşletmeleri Doğalgaz İthalat ve Ticaret AŞ tarafından 6 ayda devreye alınan GDF Suez Neptune yüzer LNG depolama ve yeniden gazlaştırma tesisi (FSRU), Türkiye’nin ilk yüzer tesisi olma özelliğini taşıyor.

Toplamda 238 metre uzunluğu, 44 metre genişliği ve 26 metre yüksekliğiyle 145 bin metreküp LNG kapasitesine sahip tesis, 85 milyon metreküp doğalgazı depolayabiliyor. Bu tesisle, ulusal şebeke sistemine günlük 20 milyon metreküp doğalgaz verilebilecek ve 50 bin konutun doğalgaz ihtiyacı karşılanabilecek.

Ayrıca, EgeGaz LNG Terminali’nden de sisteme verilebilen günlük doğalgaz miktarı ilave yatırımlarla 16 milyon metreküpten 25 milyon metreküpe çıkarıldı. Böylece, bu iki yatırımla şebeke sistemine verilebilen günlük doğalgaz miktarı 28 milyon metreküp daha arttı.

Bu arada, GDF Suez Neptune’ün kaptan köşküne, kurdele kesiminden önce canlı yayınla bağlanıldı. Bu sırada kaptan, yarın gün içinde tam kapasite gaz gönderimi yapmayı öngördükleri bilgisini verdi.

Bunu Paylaşın