Denizcilik sektörü PRÜ 2016-20017 Akademik Yılı açılışında buluştu

MDN İstanbul

Piri Reis Üniversitesi 2016-2017 Akademik Yılı Resmi Açılış Töreni; T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Piri Reis Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Metin Kalkavan, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı (UDHB) Denizcilik Müsteşarı Suat Hayri Aka, UDHB Müsteşar Yardımcıları Özkan Poyraz ve Galip Zerey, Tuzla Kaymakamı Ali Rıza Çalışır, Kartal Kaymakamı Cemil Aksak, Deniz ve İç Sular Genel Müdürü Hızırreis Deniz, Deniz Ticareti Genel Müdürü Cemalettin Şevli, UDHB Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Erol ÇITAK, DTO Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu, GİSBİR Başkanı Murat Kıran, TÜDEV Başkanı  Süalp Ürkmez, ve  çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleşti. Piri Reis Üniversitesi Tuzla Kampüsünde gerçekleşen Akademik Yıl Resmi açılışıyla birlikte, en son teknolojiyle donatılmış Simülatör Merkezi’ açılışı da gerçekleştirildi. Simülatör Merkezi sistemi ile üniversite denizcilik ile ilgili tüm uygulama ve eğitimleri kendi kampüsünde öğrencilerine sunabilecek.

Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan törende yaptığı konuşmada Üniversite’nin kuruluşundan bugüne kadar olan gelişmeleri davetlilere aktardı. Üniversiteyi tercih eden öğrencilerin yerleştirme puanlarının her yıl yükseldiğini belirten Rektör Prof. Dr. Erdoğan, ilk kez bu yıl açılan bölüm ve programlarda da aynı puan ve kalite yükselişinin sürdüğünü belirtti. Piri Reis Üniversitesi’nin çok güçlü ve seçkin akademisyen kadroyla eğitim verdiğini vurgulayan Prof. Dr. Erdoğan, bunun da öğrenciler üzerinde olumlu sonuçları gözlemlediklerini söyledi.

Prof. Dr. Erdoğan  ayrıca, açılışı yapılan Simülatör Merkezi’nin sadece Türkiye’de değil, dünyada sınırlı sayıda bulunan bir teknolojiye sahip olduğunu ifade ederek katkı sğalayan tüm kurumlara teşekkür etti.

Arslan: “Gri listeye düşme

lüksümüz yok”

Piri Reis Üniversitesi 2016-2017 Akademik Yılı Açılış Törenine katılarak Akademik Yıl ve Simülatör Merkezi Açılışlarını gerçekleştiren Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan “Çin’den sonra dünyada en çok gemi adamı yetiştiren ülke durumundayız. Bu gurur duyulacak önemli bir şey” dedi. Bakan Arslan, yarınların başarılı kurulabilmesi için geçmişin iyi bilinmesi gerektiğini kaydetti.

“Denizcilik sektöründe son 14 yılda önemli mesafeler kat edildi. 2023 hedefleri doğrultusunda bir iş programı yaparak o kapsamda adım adım yürümenin en sağlıklı yöntem olduğunu düşünüyorum.

Denizcilikteki en büyük adım kara listeden beyaz listeye geçmek oldu. Bunun olmazsa olmazı armatörlerin gemilerini en sağlıklı şekilde işletilebilir tutmasıdır, ancak şu an gri listeye düşmek üzereyiz.

Bizim gri listeye düşme lüksümüz yok. Sektörün paydaşları hazır burada iken, bunun gereğini yapmak zorundayız, birilerinin canı yansa da yapacağız.”

“Kriz dünyada en başta

denizcilik sektörünü etkiledi”

Bakan Arslan, krizin dünyada ilk önce denizcilik sektörünü etkilediğini söyledi. Türkiye’de kayıtlı gemi adamı sayısının 177 bine çıktığı bilgisini veren Arslan, “Türkiye yeniden yüzünü denize dönmüş durumda” dedi. Meslektaşlarını görmenin kendisini mutlu ettiğini bildiren Arslan, bugün bir çok sektörde denizcilerin söz sahibi olduğunu ifade etti.

Konuşmasından sonra bakana günün anısına Piri Reis Haritasını sembolize eden el yapımı bir tablo hediye edildi. Daha sonra Simülatör Merkezi’nin açılışı Bakan Arslan ve diğer davetliler tarafından yapıldı.

PRÜ Simülatör Merkezi

Simülatörlerdeki tüm uygulama ve eğitimler, önceden hazırlanan senaryolara göre yapılmaktadır. Simülatörlerde aynı anda 200 öğrenci eğitim yapabiliyor. Bu işlemleri gerçekleştirmede, merkezi sistemle bulut tabanlı olarak yürütülen 400’den fazla bilgisayar, 16 sunucu, 422 monitör, 38 projeksiyon aygıtı, 150’den fazla özel donanım bileşeni aracılığıyla 30’u aşkın konfigürasyon kullanılıyor.

Uygulama ortamları olarak, 360, 330 ve 270 derece görüş alanına sahip 3 adet Köprüüstü, Tam Donanımlı Makine Dairesi, Sıvı Yük Elleçleme, ARPA, Radar, ECDIS, GMDSS, hareketli platforma sahip Vinç simülatörü, Dinamik Mevkilenme, Demirleme, Römorkör, Yat, Balıkçılık, Çevre, Gemi Trafik Sistemi, Gemi ve Liman Tersane Modelleme simülatörleri kullanılıyor.

Simülatör ortamlarının yanı sıra, 2 çok maksatlı derslik, 2 makine dairesi eğitim dersliği, 4 brifing salonu kullanılmakta, tüm sistem ana kontrol odasından aynı anda kontrol ve yönetilebilmekte, senaryo yükleme ve oyuna anında müdahaleler buradan yapılabiliyor.

Benzer şekilde, makine dairesi simülatöründe, gemi ortamındakine birebir benzer kontrol paneli, dokunmatik ekranlar, kumanda panel ve devreleri, gerçekçi eğitim ortamının tüm öğelerini içeriyor.

Bunu Paylaşın