Yeşil nakliye programı geliyor

MDN İstanbul

Türk Armatörler Birliği (TAB), ana teması “Sera gazı Emisyonu Kuralları Ve Yeni Uygulamalarıyla Gemi İşletmeciliği ve Gemiler Değişimin Eşiğinde…Çok Az Bir Süre Kaldı…Hazır mısınız?” olarak belirlenen ve yeşil nakliye süreci hakkında katılımcıları bilgilendiren “Bildiklerinizi Unutun” başlıklı bir webinar düzenledi.

Harun Şişmanyazıcı moderatörlüğünde gerçekleşen webinar’da açılış konuşmasını TAB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cihan Egenç gerçekleştirdi.

Bildiklerinizi Unutun başlıklı webinarda, ClassNK Yeni İnşa ve İş Geliştirme Bölüm Müdürü Serdar Atukeren, İnce Denizcilik Teknik Müdürü ve GEMİMO 2’inci Başkanı A. Yaşar Canca, RightShip’ten Yücel Yıldız ve ARKAS Denizcilik Başkan Yardımcısı A.İbrahim Kontaytekin’in sunumları yer aldı.

Toplantıda ayrıca Denizcilik ve Genel Müdürlüğü Denizcilik Uzmanı Bülent Sönmez
konu hakkında devlet tarafından yürütülen çalışmalar hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

EEXI (Energy Efficiency Existing Ship Index) parametresinin tanımlanmasından sonra bunu tutturamayan gemiler için çeşitli tedbirler alındığını belirten Atukeren, ‘‘Makine Gücünün sınırlandırabiliriz yani daha yavaş gidebiliriz. Düşük karbonlu yakıtlar kullanabiliriz veya enerji tasarrufu yapan cihazları gemilerimize kurabiliriz. Yeni ve daha verimliği daha yüksek gemileri mevcut gemilerimizle değiştirebiliriz. Bu tarz kuralların altyapısını oluşturan yüksek sanayi devletlerin yeni ve yüksek verimliliğe sahip gemilerin mevcut standartlara uygun gemilerle değiştirilmesinin daha uygun olduklarını düşünüyorlar. Bu süreç sonunda da artık bu rejime geçilmez zorunda kalınacak,’’ ifadelerini kullandı.

İlginizi çekebilir:    Türk armatörü değişen düzene ne kadar hazır?

Koster piyasasının Paris Anlaşmasındaki karbon ayak izleri talebinden dolayı yük alamayacakları için bu EEXI tanımlamalarını kendilerinin talep edeceklerini söyleyen Canca ise Mevcut gemiler üzerinden yaptıkları değerlendirmelerden bahsederken ‘‘Yüzde 30’luk bir güç azaltımında gerekli olan faz 3’ün karşılanamayacağını gördük. Bunun için güç kullanımının yüzde 63’e indirilmesinin gerekli. Ancak bu verilerin daha sağlıklı olması için yeni yakıtlara göre derecelendirilmelerin yapılması gerekiyor,’ ifadelerini kullandı.

Right Ship’in GHD derecelendirmesi hakkında konuşan Yıldız, ‘‘Tüm gemi tiplerini deniz milinde ton başına yaktığı karbon miktarına göre A ile G arası bir derecelendirilmeye tabii tutuyoruz. Burada en verimli geminin derecesi A olarak belirleniyor. Kiracıların da bu dereceler arasında tercih ettiği kısım ise A ile D arası dereceye sahip gemiler. E ve F sınıfında yer alan yüksek karbon ayak izine sahip gemiler ise tercih edilmiyor,’’ dedi.

Genel olarak bundan sonraki süreçte armatörlerin yeni kurallara uymak zorunda oldukları için mevcut gemilerini verimli hale getirmek adına eklemeler yapmak durumunda oluklarını belirten Kontaytekin ise yapılabilecek eklemeleri ve olası maliyetleri ile sağladıkları enerji verimliliğini anlattı. En verimli tercihin Eco-Design Ships’ler olduğunu aktaran Kontaytekin bu sayede yüzde 23 kazanım sağladıklarını belirtti.

Denizcilikte Karbonsuzlaştırma ve Yeşil Nakliye Programı
Denizcilik ve Genel Müdürlüğü Denizcilik Uzmanı Bülent Sönmez webinar’da katılımcıları bilgilendirirken‘‘PA III Programlama Çerçevesi ile tam uyumlu olarak, Denizcilikte Karbonsuzlaştırma ve Yeşil Nakliye Programı (“Program” veya “Eylem”), Türk Denizcilik Sektöründe limanlar, gemiler ve alternatif yakıt kullanımını içeren sürdürülebilir projeler geliştirmeyi hedefleyecektir. Program, LNG’yi deniz yakıtı, LNG ikmal araçları ve altyapısı, pil gemileri ve elektrikli yakıt ikmali ve soğuk ütüleme altyapısı, Hidrojen ve Amonyak uygulamaları veya diğer emisyon azaltma teknolojileri veya yakıtları olarak kullanacak iyileştirmeleri ve yeni gemileri hedefleyecektir; enerji verimliliği, elektrifikasyon, döngüsel ekonomi ve diğer çevresel faydaları teşvik eden iklime dayalı yatırımları desteklerken, öncelikle sera gazı ve hava emisyonlarını azaltmaya odaklanacak,’’ ifadelerini kullandı.

Sözmez ayrıca ‘‘IPA III programı kapsamında EBRD ile Denizcilik Genel Müdürlüğümüz “Maritime Decarbonisation and Green Shipping Programme” çalışma yürütmektedir. Anılan program içerisinde finansman kaynaklarının miktarı ve detayları önümüzdeki günlerde netleşince sektör ile paylaşılacaktır,’’ dedi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın