Uluslararası deniz taşımacılığında sera gazı önlemi

MDN İstanbul

French President Emmanuel Macron, right, meets with US businessman Michael Bloomberg, left, Microsoft co-founder Bill Gates Bill Gates, British entrepreneur Sir Richard Branson, third left, and other philanthropists at the Elysee Palace in Pari, Tuesday, on Dec. 12, 2017. More than 50 world leaders are gathering in Paris for a summit that President Emmanuel Macron hopes will give new momentum to the fight against global warming, despite U.S. President Donald Trump's rejection of the Paris climate accord. (Christophe Archambault, Pool via AP)

Paris’te gerçekleştirilen ‘Tek Gezegen’ iklim zirvesi çerçevesinde kaleme alınarak imzalanan beyannamede, “Uluslararası deniz taşımacılığı sektörü, emisyon kirliliği hususunda kendi payına düşen kısmı ortadan kaldırmak için birtakım acil önlemler almak zorunda” ifadelerine yer verildi.

İngiltere, Fransa, Danimarka, Kanada, Marshall Adaları, Şili ve Yeni Zelanda’nın aralarında bulunduğu 35 ülkenin imzaladığı beyanname; hedeflenen karbon salınımı azaltımında denizcilik ve havacılık sektörlerini kapsam dışında bırakmış olan tarihî Paris İklim Değişikliği Sözleşmesi’nden 2 yıl sonra kaleme alınmış oldu. Paris Anlaşması’ndan geçtiğimiz haziran ayında geri çekildiğine dair Başkan Donald Trump’ın yapmış olduğu açıklamayla paralel olarak, Amerika Birleşik Devletleri bu deklarasyona imza atan ülkelerinin arasında yer almadı.

Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün (IMO) teşebbüsüyle gerçekleştirilen ve Tony de Brum’a ithaf edilen beyannamenin hedefinde, gemilerin neden olduğu sera gazı emisyonlarını 2018 yılında azaltmaya yönelik ilk stratejinin benimsenmesi ve 2023 yılında da yeni bir stratejinin kabul edilmesi bulunuyor.

Bununla birlikte beyannameyi imzalayan ülkeler, acil bir karbon salınımı azaltma kesin hedefinin Paris Anlaşması’yla uyumlu olacak şekilde belirlenmesinin, bu konuda kısa vadede tekrar bir zirve gerçekleştirilmesinin ve nihai amaç olarak da içinde bulunduğumuz yüzyılın ikinci yarısında sıfır-emisyon hedefine ulaşmak için bir an önce harekete geçilmesi gerektiğinin altını çizdiler.

İmza töreni Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antony Guterres ve Dünya Bankası Grup Başkanı Jim Yong Kim’in himayelerinde, 12 Aralık’ta gerçekleşti. 3 liderin her biri, yaptıkları konuşmalarda gezegenimizin, içinde bulunduğu ekolojik tehlikelere karşı verilen mücadelede acil somut eylemler alınması için uluslararası otoritelere çağrı yaptığını vurguladılar.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron yaptığı açıklamada, “Amacımız; yaşam tarzlarımızda kaçınılması imkânsız olan dönüşümlerin finansal açıdan adaptasyonu için yeni yöntemler bulmak, sera gazı emisyonlarının azaltılması için yapılan çalışmaları olabildiğince hızlandırmak ve iklim meselelerinin finans sektörünün merkezinde yer almasını sağlamaktır” diye konuştu.

Dünya Bankası, gerçekleştirilen bu zirvede, 2019 yılından sonra petrol ve doğal gaz tüketimini arttırıcı olacak şekilde herhangi bir finansal destek sağlamayacağını açıkladı.

Bunu Paylaşın