Türkiye Balast Suyu Konvensiyonunu kabul etti

MDN İstanbul

Türkiye, 14 Ekim 2014 tarihinde 2004 Gemi Balast Suları ve Sedimanların Kontrolü ve Yönetimi (BWM) Konvensiyonunu onayladı. Bu imzayla birlikte BWM 2004 Konvensiyonu’nu kabul eden ülke sayısı 43’e yükselirken, bu ülkeler dünya deniz ticaret tonajının toplam yüzde 32,54’ünü taşıyor. Gemilerin safra suyunda taşınan istilacı canlı türlerinin verdiği zararlarla mücadele etmek için oluşturulan Konvensiyon, kabul eden ülkelerin toplam taşıma tonajı yüzde 35’e ulaştığında yürürlüğe girecek.
İmzalanan BWM 2004 Konvensiyonuna kurumsal katılım belgesini IMO’ya Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç takdim etti. Bilgiç, belgeyi IMO Genel Sekreteri Sekimizu ile Deniz Çevresi Koruma Komitesi’nin (MEPC 67) toplantısı sırasında teslim etti.
Gemi balast suyu ile ilgili kanun 8 Nisan 2014 tarihinde kabul edilerek, Resmi Gazete’nin 16 Nisan 2014 tarihli sayısında yayınlanmış ancak bu konuda uygulamaya geçiş yetkisi Bakanlar Kurulu’na bırakılmıştı. Bu imzayla Türkiye, dünya denizlerindeki kirliliği önlenmesi adına birçok yenilik getirecek kuralların bir an önce yürürlüğe girmesi için çok önemli bir karar almış oldu.Türkiye’den 4 gün önce de Japonya, Konvensiyon’a 42. ülke olarak katılmaya karar vermişti.
Gemiler dengelerini ve stabilitelerini sağlamak için sadece bu amaçla ayrılmış tanklarına balast suyu olarak adlandırılan temiz deniz suyunu alırlar. Gemiler balast suyunu genelde yüksüz seyirleri sırasında alırlar. Taşınan balast suyu yaklaşık geminin taşıma kapasitesinin (dedveyt tonaj) yüzde 30-35’i mertebesindedir. Bu yolla milyonlarca farklı sucul organizma ve mikro organizma bir ekosistemden bir başkasına taşınmaktadır. Bu türler taşındıkları yerde kontrolsuzce çoğalarak geri dönüşümsüz bir şekilde bölgeyi istila edebilmektedir.
Balast suyu, istilacı sucul organizmaların taşınmasını sağlayan en önemli vektörlerden biridir. Uluslararası ticaretin yaklaşık yüzde 90’ı gemiler ile yapılmaktadır. Yılda yaklaşık 7 milyon ton balast suyunun gemiler tarafından taşındığı tahmin edilmektedir. Bu da 7000 den farklı türün gemilerin balast suyu tanklarında her gün farklı limanlar arasında taşındığı anlamına gelmektedir.
“Gemi Balast Suları ve Sedimanların Kontrolü ve Yönetimi Uluslararası Sözleşmesi” bu sınırı aşan deniz çevresi problemini çözmek amacıyla kritik olarak ihtiyaç duyulan bölgesel işbirliği ve politikaların harmonizasyonunun sağlanması için hazırlanmış bir girişimdir. Sözleşme yürürlüğe girdikten sonra gemilerin tonajlarına göre belirlenen bir takvim çerçevesinde tüm gemilere balast arıtım cihazları takılarak gemilerin taşıdıkları sular içindeki tüm canlıları arıtması sağlanacaktır.
Balast suyunun açık denizde en az 200 deniz mili açıkta ve 200 metre derinlikte (iç denizlerde 50 deniz mili) denize verilmesi, açık deniz suyunun alınması işlemi. Açık denizde balast suyu değişiminin 2015 yılı sonu ile yasaklanması beklenmektedir.

Bunu Paylaşın