‘Tersanelerimizi ikna etmeye çalışıyoruz’

MDN İstanbul

Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Savunma ve Havacılık Sanayiinde Küresel Stratejiler Konferansı’21 4-5 Aralık tarihleri arasında Cornelia Diamond Golf Resort Hotel Belek Antalya’da gerçekleştirildi. Konferansın ilk günündeki etkinliklerinin bitmesinin ardından Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir MarineDeal News’ün de aralarında yer aldığı basın mensuplarıyla bir toplantı gerçekleştirdi ve gelen soruları yanıtladı.

MarineDeal News’ün yönelttiği askeri gemi ihalelerinde kaynak sıkıntısı yaşayan ülkeler için devlet destekli kredi sağlanması konusundaki görüşleri hakkındaki soruyu cevaplayan Demir, “Sürekli olarak kredinin anahtar bir rol oynadığı ülke ve projelerde biz şirketlerimize dirsek  temasında kalıp mümkün olan devlet kredilerini masada tutmak istiyoruz. Bu alanda bazı ülkelerin çok daha avantajlı krediler verebildiğini biliyoruz. Ama şirketlerimizin sunduğu fiyat avantajıyla kredi maliyetlerini karşılayacak bir marj oluşturdukları durumda kredi de çok makul bir şekilde masaya konabilir,” açıklamasında bulundu.

Demir, yine MarineDeal News tarafından yöneltilen yurtdışındaki askeri gemi ihalelerinde Türk tersanelerinin birbirine rakip olmaktansa bir konsorsiyum çatısı altında birleşmelerinin daha iyi olup olmayacağına yönelik soruya ise “Sivil tersanelerimiz şu anda önemli ölçüde askeri gemi yapma kabiliyetine sahipler. Çeşitli ülkelerde ihalelerde boy gösteriyorlar. Biraz daha azaldı ama geçmiş dönemde daha çok sayıda birden fazla tersanemizin aynı projeye teklif verip birbirlerine rakip oluklarını gördük. Bunu gidermek adına tersanelerimizi bir araya topladık. Şu anda en azından 3-4 tersanemizin bir araya geldiği bir yapı oluştu. Bir ikisi de şu anda hala dışarıdalar ancak biz mümkün olduğunda tekliflerini bir konsorsiyum altında vermelerini tavsiye ettik. Artık bu çoğunlukla gerçekleşiyor. Bunun dışında da birden fazla tersanenin ihaleye katılma durumu yaşanıyorsa biz de onları konsolide etmek amacıyla konuşup birlikte çalışmaları konusunda ikna sürecini başlatıyoruz. Bunun dışında zorlayıcı bir şart koymamız ise mümkün değil. Tavsiye edici, yönlendirici ve birleştirici rolü masada tutuyoruz. Şu anda bir araya gelen 3-4 tersanemiz bu konuda örnek bir duruş sergiliyorlar,” cevabını verdi.

‘Anadolu Gemisi’nin hizmete alımını öne çekmeye çalışıyoruz’
Türkiye’nin ilk LHD gemisi Anadolu’nun teslim süreci hakkındaki soruya da cevap veren Demir, “Anadolu Gemisi’nin envantere girmesi 2022, burada biz bunun yakın zamanlı olması için çabalıyoruz. Geminin donanımlarının yapım sırasında tamamlanmasının mümkün olduğunu düşündük. Bu sebeple hızlandırmak için bastırıyoruz. Gemiye İHA ve SİHA konuşlandırılmasıyla ilgili proje de bir yandan devam ediyor. Gemimizi orijinal dizaynında olduğu gibi hizmete teslim edip çalışmaları tamamlandığı zaman da İHA ve SİHA’ları eklemek istiyoruz,” dedi.

‘Dövizdeki artış yerlilik süreçlerini hızlandırdı’
Demir, döviz kurundaki aşırı artışın savunma sanayimiz nasıl etkilediğine yönelik soru hakkındaysa, “Dövize endeksli olma konusunda hazırlıklıydık. Mecburi döviz alımlı kalemlerin sıralamalarını ayırdık onun dışında kalan kalemleri TL üzerinden yürüttük. Her projeyi böyle iki kaleme ayırdık. Bunun bir diğer sebebi de döviz alımı zorunlu kalemleri görüp bunları yerlileştirme konusunda hız vermek istememiz. Sonuçta çok zaruri kalemlerde dövize gitmek gibi bir yol oluştu. Dövizdeki artışın yerlileşme çalışmalarımıza zorunlu bir katkısı olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.

Dünya genelindeki Çip krizinin savunma sanayimizi nasıl etkilediği sorusu hakkında da konuşan Demiri, “Çip krizi bizi çok büyük ölçüde etkilemedi ancak bazı şeyleri yavaşlattığı doğru. Çip konusunda adım atmak için üretimine başlamaktan başka yolumuz yok. Bu konuda bazı adımları attık, çip üretimi için YİTAL isimli bir şirket kurduk. Yerli çip üretimi konusunda bir stratejiyi ortaya koyup buna göre hareket ediyoruz. Zaten bu konuda olumlu somut gelişmeler oluyor. Olgunlaştığı zaman duyurusunu yapacağız.  Çip konusu çok büyük bir yatırım isteyen oldukça büyük bir proje. Kısımlara ayırıp daha hazmedilebilir boyutlardaki yatırımlara hayata geçirmek istiyoruz ama Türkiye’nin bir Çip konusu olduğunun ve uzun vadede bu konuda dışa bağımlılığın sürdürülebilir olmadığının farkındayız. Savunma ürünleri konusuna öncelik veriyoruz. Ancak bizim yüzbinlerce ihtiyacımız olmadığından otomotiv sektörü gibi bir kriz yaşamadık. Elimizdeki çipler ihtiyacımızı karşılamada yeterli oldu,” ifadelerini kullandı.

Komuta kontrol sistemlerindeki son gelişmeler hakkındaki soruyu da yanıtlayan Demir, “Komuta kontrol sistemleri en iyi olduğumuz konulardan bir tanesi. Bunların ne kadar değerli olduğunun hem biz hem de şirketlerimiz farkında. Bunun geliştirilmesi gerektiğinin de farkındayız. Yerli LİNK geliştirilmesi konusundaki çalışmalarımız devam ediyor,” dedi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın