Süveyş Kanalı kapandı

MDN İstanbul

Süveyş Kanalı, geçiş sırasında karaya oturan dev bir konteyner gemisi nedeniyle geçişlere kapandı.

Deniz ticaretinin en yoğun geçiş güzergahlarından birisi olan Kanal’ın geçişe elverişsiz hale gelmesi nedeniyle su yolunun her iki ucunda da geniş kuyruklar oluşmaya başladı.

Kanal’da karaya oturan geminin Evergreen şirketi için Imabari Tersanesi’nde 2018 yılında inşa edilen 20,000 teu ve 400 metre uzunluğundaki Ever Given olduğu açıklandı. Herhangi bir yaralanma, kirlilik ve kargo hasarının bulunmadığının belirtildiği olayda yapılan ilk incelemelerde ise mekanik veya motor arızasına da rastlanmadı.

İlginizi çekebilir:

Kanal İstanbul, Türk Boğazları düğüm noktası için beklenen çözüm mü?

Şirket gemiye şiddetli bir rüzgarın çarptığından şüphelenildiğini ve rota bozulması yaşayan geminin karaya oturduğunu açıkladı.

Gulf Agency Company (GAC) tarafından kurtarma çalışmaları hakkında açıklamada ise, “Süveyş Kanalı römorkörleri 400 metrelik LOA yüklü gemiyi kurtarmak için çalışıyor ancak sert rüzgâr koşulları ve geminin devasa boyutları hareket kabiliyetini kısıtlıyor. Şu ana kadar ilerleme kaydedilemedi ve şu anda Kanal’ın ne zaman açık olacağına ve geçişlerin ne zaman devam edebileceğine dair bir gösterge yok,” ifadeleri kullanıldı.

Kanal Otoritesi tarafından yapılan son açıklamada ise geminin kısmen de olsa suya çekildiği ancak çalışmaların halen devam ettiği bilgisi verildi.

Küresel deniz ticareti için hayati önemdeki bir geçiş yolu olan Süveyş Kanalı’ndan 2020 yılında her gün ortalama 51,5 gemi geçişi yaşandı. Transit geçiş için bekleyen gemilerin birikmiş iş yükü saat geçtikçe büyürken Lloyd’s List Intelligence’ın son güncellemesine göre, Kanal’ın kapanmasından etkilenen gemilerin sayısı 213 olarak belirledi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın