Stoltenberg Norveç’i karıştırdı

MDN İstanbul

Fotoğraf: Torstein Boe NTB

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in Norveç Merkez Bankası’nın yeni başkanı olarak atanması ülkede tartışma konusu oldu.

Muhalafet kanadından, atamanın Merkez Bankası’nın bağımsızlığına gölge düşüreceği eleştirileri yapılırken, Norveç Parlamentosu (Storting)’nun Kontrol Komitesi de Jens Stoltenberg’in atanmasıyla ilgili ayrıntıları netleştirmek için hükümete yeni soruların bir listesini gönderecek.

Komite lideri Peter Frølich basına yaptığı açıklamada, “Sorular esas olarak işe alım süreci, zaman çizelgesi ve farklı ilgili koşullar hakkında olacak,” dedi.

Mektupta 20 soru yer alırken bunlardan biri Çalışma Bakanı Hadia Tacik’e, geri kalanı Maliye Bakanı Trygve Slagsvold Vedum’a (SP) yönelik olacak.

Soruşturmanın odak noktası
Soruşturmanın temel amacı, atama için Stoltenberg isminin ne zaman ve nasıl ortaya çıktığını öğrenmek. Stoltenberg, başvurusu teşvik edilen ve 4 Şubat’ta atanan üç kişiden biriydi.

Geçtiğimiz çarşamba, Stoltenberg’in adının, Petrol Fonu başkanı Nikolai Tangen ile işe alım ajansı BackerSkeie arasında 25 Ekim’de gerçekleşen bir konuşmada yani iş ilanının duyurulmasından üç hafta önce görüldüğü ortaya çıkmıştı.

İş ilanındaki metnin formatı ve tasarımı şu anda inceleniyor. Metinde pozisyonun en son ilan edildiği 2016 yılına kıyasla birkaç konunun farklı olduğu ortaya çıkarken bu durumun ilanın Stoltenberg’in profiline uyarlanıp uyarlanmadığı gibi spekülasyonları doğurduğu belirtildi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın