Socar, Türkiye’de dev yatırım peşinde

MDN İstanbul

Geçen aylarda Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi Socar’ın BP’nin peşinde olduğu haberi yalanlanmıştı. Socar’ın Türkiye akaryakıt piyasasına girmek için fırsat kolladığı artık şirket yetkilileri tarafından da dile getiriliyor. Ancak Socar’ın 5 büyük şirketin egemenliğinde olan Türk akaryakıt piyasasına nasıl gireceği merak konusu oldu.
Son dönemde şirketin insan kaynaklarına yaptığı yatırımlarla dikkat çeken Socar, önümüzdeki aylarda bir satın alma yapacağı konuşuluyor. Uzun yıllardır Türkiye’de yatırımları bulunan BP’nin Türk akaryakıt piyasasından çıkmaya gönüllü olmadığı biliniyor. Socar’ın başka alternatiflere yöneldiği son dönemlerde diğer gruplarla görüşmelerde bulunulduğu söyleniyor. Türk akaryakıt piyasasının yüksek kâ rlılık oranı, pazarın her geçen gün büyümesi ve Türkiye’nin kalkınması ile birlikte enerji ve petrole duyduğu ihtiyacın son yıllarda katlanarak artması dünyadaki dev şirketlerin Türk akaryakıt piyasasına olan ilgisini artırdı. Elinde önemli miktarda nakit bulunduran ve likidite problemi olmayan Socar gibi şirketlerin de bu alanda yatırım yapmaları olağan karşılanıyor.
2008 yılında 2 milyar dolara Petkim’i satın aldıktan sonra ilave olarak 300 milyon dolarlık bir yatırım yapan Socar, Ekim 2011’de Star Rafinerisi’nin temel atma törenini gerçekleştirdi. Yeni enerji santrali yatırımı ve rüzgâr santrali projeleriyle enerji yatırımlarını devam ettiren Socar,  Petkim’e 350 milyon dolar liman yatırımı yaparak 1,2 milyon teu konteyner kapasiteyle Türkiye’nin ve Akdeniz’in en önemli limanlarından biri olacak liman projesini başlatmıştı.
Türkiye’deki akaryakıt yatırımlarını artırma peşinde olan Socar’ın önümüzdeki dönemde akaryakıt pazarında nasıl bir hamle yapacağı merak ediliyor.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın