PwC’den 2041 Türkiye raporu: Türkiye dünyanın en büyük 12. ekonomisi olacak

MDN İstanbul

Dünyanın önde gelen danışmanlık ve denetim şirketi Pricewaterhouse Coopers (PwC) 2041 yılında Türkiye ekonomisinin geleceği noktanın adeta gen haritasını çıkardı. Buna göre Türkiye 2041 yılında dünyanın en büyük 12. ekonomisi olacak ve Türkiye’nin kişi başına düşen GSYİH’si şu andaki düzeyinin iki katından fazlasına yükselerek 35 bin dolar’ı aşacak. 2011 yılında Türkiye’deki 30. yılını geride bırakan PwC Türkiye, 30. yılına özel olarak PwC İngiltere Baş Ekonomisti John Hawksworth liderliğindeki PwC Makroekonomi Ekibi tarafından hazırlanan ve Türkiye ekonomisinin 30 yıl sonrasına ışık tutan “Turkey in 2041: A look to the future-2041’de Türkiye: Geleceğe bakış” başlıklı raporunu açıkladı. Rapora göre, Türkiye’nin ekonomik görünümü 2041 yılında oldukça farklı bir konuma gelecek ve uzun vadeli ekonomik büyümeyi sağlamak için sayısı artan nitelikli işgücünden yararlanma fırsatı olan Türkiye sahip olduğu seçenekler sayesinde 2041 yılına kadar küresel ekonomik ligde üst basamaklara tırmanırken dünyadaki en büyük 12 ekonomi arasında yer alacak.

5 sektör uzmanlık merkezine dönüşecek
2041 yılına kadar bölgesel ve uluslararası uzmanlık merkezi haline gelme potansiyeline sahip olan beş sektörü ele alan raporda, uluslararası uzmanlık merkezine dönüşme potansiyeli olan sektörlerden bazıları olarak gıda ve içecek, tarımsal Ar-Ge ve hizmetler, alternatif enerji, otomobil üretimi ve turizm gösteriliyor.

Türkiye mutlaka Avrupa’da ilk 3’e girecek
Raporu hazırlayan PwC İngiltere Baş Ekonomisti John Hawksworth ise rapor bulgularını şöyle değerlendiriyor: “Geçtiğimiz on yılda Türkiye ekonomisi dikkati çekici bir iyileşme sergiledi ve bu güçlü performansın gelecek 30 yılda da devam edeceğini öngörüyoruz. Bu gelişmeler, Türkiye’nin dinamik ve oldukça genç iş gücünü ve Avrupa ile Asya arasındaki stratejik konumunu yansıtmasının yanı sıra; 2050 yılına kadarki dönemde performanslarını izlemek için Çin, Hindistan, Brezilya, Rusya, Endonezya ve Meksika’dan oluşan en büyük gelişmekte olan ülkeler grubu ‘E7’ ülkelerini 2006’da oluştururken Türkiye’nin dahil edilmesinin haklılığını ortaya koyuyor.”
Türkiye’nin birçok sektörü büyüme ve güçlü olma potansiyeli göstermesine karşın bu raporda şu an itibariyle özellikle sürdürülebilir avantaja sahip olduğu beş sektörün ele alındığını kaydeden Hawksworth, hızla değişen dünyada ülkelerin başarılı olabilmek için esnek olmaları gerektiğini, dolayısıyla belirli bir sektöre odaklanmak yerine, gelecek yıllardaki değişen ekonomik olaylara uyum sağlamak için gerekli altyapı, kurumlara ve yeteneklere yatırım yapmanın kilit önemde olacağının altını çizdi. Avrupa Birliği’nin gelecekte devam edeceğini düşünen ve ABD’de büyümenin gelecekte de devam edeceğini söyleyen Hawksworth, “Batı Avrupa’da nüfus yaşlı, mutlaka reform yapılması gerekiyor. Reformlar ağrılı ve sancılı olacaktır. Türkiye zamanında bu reformları yaptı. Türkiye, ABD ve Avrupa’ya göre daha
iyi konumda ve sürekli bir iyileşme söz konusu. Türkiye mutlaka Avrupa’nın ilk üç ekonomisi arasına girecek, Almanya ve Fransa’nın arasında yer alacaktır” diye konuştu.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın