Panama Kanalı’nda gecikme ücreti

MDN İstanbul

Panama Kanalı Otoritesi (ACP), Kanal geçişlerinde gecikmelere ve operasyonel zorluklara neden olan gemiler için bir ‘aksatma ücreti’ uygulanacağını açıkladı.

Aksamalara neden olacak gemiler için uygulanacak yeni tarife, gemi boyutuna, tipine ve yüküne göre normal geçiş ücretlerine ek olarak tahsil edilecek.

ACP, kesinti ücretiyle ilgili yaptığı açıklamada, kesintinin kanal operasyonları üzerindeki etkisi ve gecikmenin süresi dikkate alınarak vaka bazında değerlendirileceğini vurguladı. Ücretler, ton yük veya gemi deplasmanı başına sabit bir orana göre hesaplanacak ve maksimum tutarla sınırlandırılacak.

Panama

İlginizi çekebilir:

Panama IMO için adayını belirledi

Kesintiler ile Atlantik ve Pasifik Okyanusları arasındaki geçişi sağlayan, küresel ticaret bağlantısında kritik bir önemi olan ve yılda 14 binden fazla geçiş gerçekleştiren Kanal operasyonlarının verimliliğini ve güvenilirliğini sağlamak amacıyla uygulanacak.

Panama Kanalı’nda uygulanacak bu yeni ücretlendirme sektör temsilcileri tarafından farklı tepkiler aldı. Bazı temsilciler bu yeni tarifenin gemi operatörlerini operasyonlarında daha fazla özen göstermeye ve öngörülemeyen olayların etkisini azaltmaya teşvik etmek adına önemli olduğunu vurgularken, kimi temsilciler ise olayların gemi operatörlerini kontrolleri dışındaki koşullar nedeniyle gerçekleşmesi halinde haksız cezalandırmaların olabileceğine dair endişelerini dile getirdiler.

ACP, ise, kesinti ücretinin, yaşanan aksamaların kanal operasyonları üzerindeki etkisini değerlendirmek adına yapılabilecek en adil ve şeffaf uygulama olduğunu belirtiyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın