Ordu’ya dünyanın en büyük dalga enerjisi santrali kuruluyor

MDN İstanbul

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, Türkiye’nin ilk ve dünyanın en büyük dalga enerjisi santralinin inşasına 2023 baharında başlanacağını açıkladı.

Projeyle ilgili bilgi veren Güler, “2007 yılında Adapazarı Karasu’da deniz dalgalarından elektrik enerjisi üretmiştik ve onlarla ufak bir uygulama olarak ampulleri yakmıştık. O bir ilkti ama şimdi endüstriyel amaçlı olarak ilk defa Türkiye’de önemli bir adım atıyoruz. O da deniz dalgalarından gerçek anlamda ihtiyacı karşılayabilecek santraller kurmak” dedi.

Güler, deniz dalgalarından enerji üretimi konusunda yaklaşık 3,5 yıldır çalışmalar yürüttüklerini ve bu alanda benzer çalışmalar yapan Eco Wave Power (EWP) firmasıyla bağlantıya geçtiklerini söyledi.

İlginizi çekebilir: 

Rüzgâr enerjisinden elektrik üretiminde rekor

İsrailli Eco Wave Power ile Ordu’da 9 yerde ölçüm yaptıklarını ve 77 megavatlık potansiyel tespit ettiklerini ifade eden Güler, ilk etapta 4 megavatlık pilot bir tesis için anlaşma yaptıklarını ve “yap-sahiplen-işlet-devret” modeliyle kurulacak pilot tesisin ardından firma ile 73 megavatlık kısmın nasıl inşa edileceği konusunu ayrıca görüşeceklerini kaydetti.

‘Deniz dalgaları kullanılmayan bir potansiyel’

Kıyıya bağlantılı şekilde inşa edilecek santralin maliyetinin yaklaşık 150 milyon dolar olduğunu belirten Güler, santralin inşa sürecine ilişkin “Burada hem bizim kendi çalışmalarımız var hem de beraber yaptığımız çalışmalar var. Deniz dalgaları kullanılmayan bir potansiyeldi. Bununla ilgili ilk ciddi adımı attık ve bu yıl içinde son görüşmelerimizi yapacağız. Sonra tabiri caizse kazmayı vuracağız. Santralin inşası için baharda çalışmaları somut olarak ortaya çıkaracağımızı düşünüyoruz. Zaten şu anda diğer çalışmaları oluşturuyoruz. Fizibilite ile birlikte detay çalışmaları olacak. Bundan sonraki kısmında uygulamaya geçeceğiz” açıklamalarında bulundu. Dalga enerjisi

‘Santral, inşasının ardından bir yıl içinde devreye alınabilir’

Güler, yapısı itibarıyla modüler olan santralin mekanik ve elektromekanik uygulamalarının tamamlanmasının ardından 1 yıl içinde devreye alınabileceğine değinerek, “Mühim olan başlanması, bunun ilk olması” diye konuştu.

Deniz dalgası enerjisi santralinin Türkiye’de ilk defa inşa edilecek olması nedeniyle yasal düzenlemelere ihtiyaç duyulduğuna da vurgu yapan Güler, “Çalışmaların fiziki olarak ortaya çıkması bir yana bunların bir de regülasyonu var. Yani bunların uygulanmasıyla ilgili Enerji Bakanlığının, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun yapacağı düzenlemeler var” dedi.

Dalga enerjisinin yenilenebilir ve çevre dostu olduğuna işaret eden Güler, Türkiye’nin üç tarafının denizlerle çevrili olması nedeniyle bu alanda avantajlı durumda olduğunu söyledi.

AA

Bunu Paylaşın