OMV de Türkiye’den çekilecek mi?

MDN İstanbul

Belçikalı Dexia şirketi Denizbank’ı Rus Sberbank’a satmasının ardından bir başka Avrupa şirketi Avusturyalı OMV’nin de Petrol Ofisi’ndeki hisselerini satabileceği konuşuluyor. Avusturyalı OMV şirketinin Euro Bölgesi Krizinin etkisiyle mali sıkıntılar yaşadığı, dolayısıyla da Türkiye pazarından çekilebileceği söylentileri Avrupa basınında tartışılıyor.
OMV Grubu,  Petrol Ofisi’ni iyi bir teklif gelirse hisselerini elden çıkarıp Türkiye’den çekileceği konusunda sessizliğini korumaya devam ediyor. Son dönemde Petrol Ofisi’nin önemli birçok üst düzey yöneticisini diğer şirketlere kaptırması da bu söylentilerin artmasına sebep olmuştu.
Petrol Ofisi’nin yüksek kârlılık oranı, Türk akaryakıt piyasanın hareketliliği, Petrol Ofisi’nin piyasadaki önemli hakimiyeti bu iddiaları gerçekliği konusunda tartışma yaratsa da önümüzdeki aylarda bu konuda hareketlilik beklendiği söyleniyor.
OMV Grubu, 2010 yılında Doğan Holding’in yüzde 54,75 oranındaki hissesini 1 milyar euro ödeyerek satın alıp hisse oranını yüzde 95,75’e çıkarmıştı. OMV Grubu OMV Türkiye’yi, Avusturya ve Romanya’nın ardından 3. ana pazar olarak konumlandırmayı hedeflediğini ve Petrol Ofisi hisse senetlerinin satın alınmasının da bu büyüme stratejisinde atılmış önemli bir adım olduğunu duyurmuştu.
Türkiye basınında çıkan habelere göre ise yakıtında yeterli şart ve seviyede ulusal marker olmadığı için yargılanan OMV’ye EPDK’dan para cezası geldi. Mahkeme OMV’yi suçlu bulursa lisansın iptal edilmesi söz konusu olacak.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın