“Olumsuz açıklamalar sektörün inandırıcılığını bozuyor”

MDN İstanbul

Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran, DTO’nun ağustos ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, hazine taşınmazlarının tersane tekne imal yatırımları tahsisine ilişkin yönetmeliğin 4 Temmuz 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini söyledi.
“Özellikle Tuzla Bölgesi’ndeki üyelerimizden (tüm üyelerimiz aynı sıkıntıyı yaşamıyorlar) her beş yılda bir kira değerlemesine tabi olan ve astronomik artışlarla karşılaşan üyelerimizin cirodan binde bir ödemeyi öngören yeni kira sistemine geçişinin önü açılmıştır. Bu konuda üyelerimizin geçiş döneminde yaşayabileceği problemleri asgariye indirmek maksadıyla Genel Sekreterimiz ve Mali Danışmanımız, İstanbul Defterdarımız ve ekibiyle geçtiğimiz hafta son derece olumlu ve verimli bir görüşme gerçekleştirmiştir. Bu kapsamda İstanbul Defterdarımız ve heyetini önümüzdeki hafta ve ilk kez olmak üzere Tuzla Tersaneler Bölgesi’nde tam gün ağırlayacağız. Havadan ve denizden dahil olmak üzere gemi inşa sanayimizi ve tersane gerçeğini kendilerine ifade etmeye çalışacağız. Müteakip planlamamızda Maliye Bakanı ve Milli Emlak Genel Müdürü’ne aynı programı uygulamaktır. Ben söz konusu yönetmeliğin yürürlüğe girmesinde büyük emek ve gayretleri olan ve bugün aramızda bulunan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Eski Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka’ya ve Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürümüz Hızırreis DENİZ’e sektörüm adına bir kez daha teşekkür ediyorum.”
Tersane tekne imal ve çekek yerleri kısmi işletme/işletme izinleri konusuna da değinen Kıran, 6 yıl önce yayınlanmış ve yürürlüğe girmesi defalarca ertelenmiş olan mevcut yönetmelik uyarınca bugüne kadar müracaat bile etmemiş tesisler bulunmasından duyduğu üzüntüyü ifade etti.
“İzinsiz yerlerde üretim, üretimde teknoloji eksikliği, haksız rekabet ortamı, birbiriyle müşteri odaklı pazarlık, devletle olan birliktelik, sorunlar ve ortak taleplerin iletilmesi, politika ve strateji belgesinin doğru tespiti gibi sermaye yoğun bir sanayi için devlet bakışında stratejik sektörü oluşturmayı hedefliyorsak, her tesis sorumluluğunu daha önceden yerine getirebilirdi diye düşünüyorum. Yani bazı arkadaşlarımızın kendi yaklaşımlarını bu kapsamda tekrar değerlendirmelerinde fayda görüyorum. Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürümüz Hızırreis Deniz ve tüm ekibi bu süreçte son derece yapıcı ve sektör menfaatlerini gözeten bir yaklaşım sergilemiş, bürokrasiyi azaltma konusunda sonuna kadar inisiyatif kullanmaktadır. Şu ana kadar 55 tesise izin verilmiştir. 38 tesisin daha bu hafta sonuna kadar izin alabileceğini öngörmekteyiz.”

Açıklama yetkisi GİSBİR’in
Son olarak da gemi inşa sektörüyle ilgili görüş belirtme konusuna GİSBİR’in bilgisi dışında sektörün imajını zedeleyici açıklamaları görmekten üzüntülerini ifaden eden Kıran, sektörün mevcut durumuna ve geleceğine ilişkin sağlıklı bilgiler konusunda GİSBİR’in açıklamalarının dikkate alınması gerektiğini kaydetti.
“Gemi inşanın gerek ülkemizde ve gerekse dünyada ülkelerin ekonomisi ve savunmasına katkısı ile stratejik bir sektör oluşu nedeniyle bu konudaki haberler ilgi çekmektedir. Bu inançla ve gururla ifade etmek isterim ki başkanı bulunduğum Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği, ulusal ve uluslararası platformlarda Türk gemi inşa sanayinin sözcüsü olarak kabul görmektedir. Bu kapsamda önde gelen yurtdışı yayınlara katkı sağlamak da dahil olmak üzere sektörün en gerçekçi verilerini paydaşlarımızın istifadesine sunmaktayız. Ancak daha önce de defaten hassasiyetimizi belirtmemize rağmen denizcilik sektörünün bazı mensuplarının bizimle koordine etmeksizin gemi inşa sanayimizin genel durumu ve gidişatı konusunda hatalı değerlendirmelere ve yanılgılara yol açabilecek beyanlarını üzülerek müşahede etmekteyiz. Bu konu bizlerin sektörümüzün gerçeklerini özellikle devlet kademelerine ifadeye yönelik gayretlerini büyük ölçüde sekteye uğratmaktadır.
Ayrıca kişi veya firma bazında ağır sorunlar yaşayan arkadaşlarımızın bu sorunlarını sektörün genelinin sorunu şeklinde yansıtması ve ajite etmesi inandırıcılığımız konusunda ciddi soru işaretleri yaratmaktadır. Önerimiz ve temennimiz; herkesin uzmanı ve sözcüsü olduğu konuda görüş ifade etmesidir. 5 üyemizin savunma sanayi ihalelerini büyük bir başarı ile sürdürdüğü bir kısmının ihracatına başladığı, bir üyemizin Yalova Bölgesi’nde vergi rekortmeni olduğu, bir üyemizin dünyada ilk kez LNG Powered Tug Boat inşa ettiği, önemli sayıda üyemizin platform destek gemileri, römorkörler, balıkçı gemileri inşasında önemli pazarlar elde ettiği, tamir ve bakım konusunda ülkemizin her geçen gün Avrupa’nın merkezi haline geldiği ve dünyanın önemli halka açık denizcilik şirketlerinin tersanelerimizle Fleet Aggreement‘lar imzaladığı bir ortamda “gemi inşa dibe vurdu, öldük bittik” gibi ifadelerin ve sektörün gerçekleri incelenmeden ifade edilen değerlendirmelerin ne kadar gerçekçi olduğunu ve Türk gemi inşa sektörüne ne fayda sağlayacağını takdirlerinize sunarım.”

Bunu Paylaşın