Marmara Gölü’nün tarıma açılması davasında bilirkişi kararı

MDN MEDIA

Türkiye’nin ilk iklim davasına konu olan ve Manisa’da kuraklık nedeniyle kuruyan Marmara Gölü’nün tarıma açılmasına ilişkin davada mahkeme, keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi

Salihli, Saruhanlı ve Gölmarmara ilçelerinin sınırında yer alan, Ulusal Öneme Sahip Sulak Alan tesciline sahip Marmara Gölü, Ağustos 2021’de tamamen kurumuştu. Bunun üzerine göl, su tutana kadar Tarım İşleri Genel Müdürlüğü (TİGEM)’e tahsis edildi. Gölün, rehabilitasyonu için Manisa Valiliği, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) arasında işbirliği protokolü imzalandı. Protokolün üzerine tahsis edilen 35 bin dekarlık alanda, üretime başlandı.

İlginizi çekebilir:

Kuruyan Marmara Gölü’ne can suyu

S.S. Gölmarmara ve Çevresi Su Ürünleri Kooperatifi, Doğa Derneği, Doğal Hayatı Koruma Vakfı, Manisa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma ve Çevre Derneği, Salihli Çevre Derneği, Akhisar Çevre Derneği ve bazı bölge sakinleri gölde yapılan tarımsal faaliyetleri yargıya taşıdı. Avukat Cem Altıparmak aracılığıyla kurumlar, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), Devlet Su İşleri (DSİ), Tarım ve Orman Bakanlığı ile Manisa Valiliği arasındaki işbirliği protokolünün iptali için Manisa 2’nci İdare Mahkemesi’nde dava açtı.

Davacıların yürütmenin durdurulması talebini reddeden mahkeme, dava konusu uyuşmazlık hakkında 22 Şubat’ta gerçekleştirilecek bir keşif ve bilirkişi incelemesi kararı verdi.

Bilirkişi heyetinin uzmanlık alanları yetersiz

Konuyla ilgili konuşan avukat Altıparmak, “Mahkeme tarafından hidrobiyoloji, hidrojeoloji ve ziraat mühendisliği uzmanlıklarına sahip üç kişilik bir bilirkişi heyeti belirlendi. Biz mahkemeden dava konusu uyuşmazlığın çözümü için bu uzmanlık alanlarının yetersiz kalacağının düşünerek, bilirkişi heyetine bu uzmanlıklara ek olarak flora ve fauna uzmanı biyolog ve ekolog bilirkişilerin eklenmesini talep ettik” dedi.

Sözlerine devam eden Altıparmak şunları söyledi:

‘Meseleye sadece tarım açısından bakmak hatalı olacak’

Çünkü Marmara Gölü barındırdığı nesli tehlike altında olan nadir su kuşları, göle özgü iç su balıkları ve bitki türleri nedeniyle, çok sayıda uluslararası sözleşmelerle ile korunan, ulusal öneme haiz bir sulak alan. O yüzden meseleye sadece tarım açısından bakmak hatalı olacak. Bu yüzden mahkemeye başvuruda bulunduk. Mahkeme talebimizi kabul eder ise bilirkişi heyeti genişleyecek ve belki de yapılacak yazışmalar sebebiyle keşif gününün değişmesi de gündeme gelebilir. Konunun takipçisi olmaya ve kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz.

DHA

Bunu Paylaşın