Maersk’ten fosil yakıtları yasaklama çağrısı

MDN İstanbul

Dünyanın en büyük konteyner filosuna sahip şirketi olan Mersk, denizcilik sektöründeki fosil yakıt kullanımının dünya genelinde yasaklanmasına yönelik bir çağrı yaptı.

Şirketin Yeşil Geçiş Baş Danışmanı Concepción Boo Arias tarafından yapılan açıklamada, deniz taşımacılığı kaynaklı karbon salınımlarının önüne geçmenin ve şirketleri ikna etmenin tek yolunun denizcilik endüstrisindeki fosil yakıt kullanımının küresel çapta getirilecek bir düzenlemeyle belirlenen net bir tarihte tamamen yasaklanmasıyla mümkün olduğu belirtildi.

Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen COP 27’de gelecekteki deniz yakıtları üzerine yapılan bir IMO etkinliğinde konuşan Arias, doğru şekilde planlanmış küresel çapta bir düzenlemenin oldukça önemli olduğunu belirtti yatırımların sadece bu düzenlemelerin yürürlüğe alındığında başlayacağını vurguladı.

İlginizi çekebilir:
 NASA IMO regülasyonlarının karbon salınımlarını azalttığını duyurdu

Fosil yakıt kullanımı için kesin bir bitiş tarihinin belirlemenin yanı sıra, denizcilik endüstrisinin küresel bir karbon vergisine de ihtiyacı olduğunu söyleyen Arias ayrıca küresel yakıt standartlarına ve küresel enerji geçişini sosyal ve ticari olarak uygulanabilir kılmak için gerekli araçlara ihtiyacı olduğunu da sözlerine ekledi.

Etkinlikte konuşan Maersk CEO’su Søren Skou ise denizcilik endüstrisinin fosil yakıtlar ve daha pahalı yeşil yakıtlar arasındaki uçurumu kapatmasının bir yolu olarak gemi yakıtına ton başına en az 450 dolarlık bir vergi getirilebileceği önerisinde bulundu.

Maersk’in tercihi metanol

Maersk’in karbondan arınma çalışmaları hakkında da konuşan Arias, şirketin yeşil metanolle çalışan gemilere yaptığı yatırımlara dikkat çekerek, şu anda asıl zorluğun metanolün üretimini artırmak olduğunu belirtti.

Maersk, yeşil metanol üzerinde çalışabilen çift yakıtlı motorlara sahip toplam 19 gemi sipariş etti. Konteyner şirketi, sipariş edilen 19 geminin tamamı görevlendirilip eski gemilerin yerini aldığında, yıllık yaklaşık 2,3 milyon ton CO2 emisyon tasarrufu sağlayacaklarını açıkladı.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın