NASA IMO regülasyonlarının karbon salınımlarını azalttığını duyurdu

MDN İstanbul

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), tarafından yapılan bir araştırmaya göre Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO)’nün getirdiği regülasyonlar sonrası deniz nakliyesi kaynaklı kirlilik bulutları rekor seviyede azaldı.

NASA araştırmacıları yaklaşık 20 yıllık uygu görüntülerini inceleyerek 2020 yılında getirilen IMO yakıt düzenlemelerinden sonra deniz ticaret rotalarındaki kirlilik bulutlarında önemli ölçüde azalma olduğunu gözlemledi. IMO’nun 2020 yılında getirdiği düşük sülfürlü yakıt (VLSFO) zorunluğu gemilerde kullanılan yakıtlardaki kükürt kullanımını yüzde 86’lık oranda azalttı.

IMO 2020 düzenlemelerinden sonra gemilerden kaynaklı kükürt oksit emisyonlarının tahmini olarak yüzde 77 oranında azaldığı düşünülüyor. NASA’nın bilim insanları kükürt emisyonlarındaki azalmanın gemi rotalarında daha az aerosol* parçacığı oluşturduğunu belirtiyor.

Düşük veriler pandemi sonrasında da devam etti

Araştırmacıların 2020 yılındaki analizlerine göre büyük nakliye şirketlerinin ticaret rotalarında trafik yoğunluğunun düştüğünü gözlemlenirken gemi izleme verilerine göre de Covid-19 pandemisi boyunda küresel nakliye trafiğinde yüzde 14,9’luk bir azalma gözlemlendi. Pandeminin getirdiği bu aksaklıklar da salınımların azalmasına bir diğer etken olarak gösterilirken 2021 yılında da birkaç aylık gözlemlerde belirlenen rekor seviyedeki düşük salınım verileri bu duruma pandeminin tek başına yol açmış olamayacağını da kanıtlamış oldu.

*Aerosol parçacıkları: çap aralığı 3nm ila 100nm arasında olan bir gaz (hava) içinde asılı katı ve sıvı parçacıklar olarak tanımlanır. Aerosol parçacıkları, çeşitli farklı işlemlerle doğal ve antropojenik kaynaklardan üretilir; örneğin rüzgarla savrulan süspansiyon ve fosil yakıtların ve biyokütlenin yanması. (Kaynak: Vikipedi)

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın