Limanlar, otonom gemilere hazırlanıyor

MDN İstanbul

Otonom Deniz Yüzey Gemileri ( Maritime Autonomous Surface Ships-MASS)’nin üretilmesi ve geliştirilmesi adına 8 ülkenin bayrak, kıyı ve liman yetkilileri bir araya geldi.

Limanlarda MASS denemeleri yapılması ve kullanılması için gerekli ortamın hazırlanması sürecinde benzer fikirlere sahip olan Çin, Danimarka, Finlandiya, Japonya, Hollanda, Norveç, Güney Kore ve Singapur’dan Ulaştırma Bakanlıkları ve Denizcilik İdareleri MASSPorts girişimi altında bir işbirliğine girdi.

IMO, Uluslararası Seyir Yardımcıları ve Fenerler Otoriteleri Birliği (IALA) ve Uluslararası Limanlar ve Marinalar Birliği (IAPH) tarafından da desteklenen MASSPorts girişiminde, limanları otonom navigasyonun olduğu bir geleceğe hazırlamak ve otonom gemilerin seyir güvenliğini geliştirmek için çalışmalar yapılacak.

MASSPorts’a katılan devletlerin limanlarında gerekli denemelerin yapılabilmesi için ayrıntılı kurallar geliştirilecek ve uygun koşullar sağlanacak. Ortak terminoloji ve iletişim standartları oluşturularak farklı limanlardaki otonom sistemlerin çalışabilirliğini sağlamak amacıyla gemi raporları oluşturulacak ve veri alışverişi yapılacak.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın