Kütahya’da 2000 yıllık baraj turistik merkez olacak

MDN MEDIA

Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesinde bulunan ve geçmişte Roma yerleşimi olan Aizanoi Antik Kenti’ndeki 2000 yıllık baraj, turizme kazandırılacak

2012 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil olan antik kentte bulunan 2000 yıllık, bölge halkını su baskınlarına karşı korurken, aynı zamanda sulama amaçlı kullanılan baraj, çalışmalar tamamlandıktan sonra turizme açılacak.

Antik kentte yapılan kazı başkanlığını sürdüren Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun, AA muhabirine verdiği röportajda şunları söyledi:

Anadolu’da Roma’dan günümüze ulaşmış 5 baraj var

İnsanoğlunun günümüzden yaklaşık 5 bin yıl öncesinde barajlar inşa etmeye başladığını biliyoruz. Anadolu’ya bakacak olursak Hitit ve Urartu uygarlıklarında da barajlar var. Roma İmparatorluğu döneminden günümüze ulaşabilmiş Anadolu’da 5 baraj yapısı söz konusu. Bunlardan en iyi korunmuş örneklerden biri de Aizanoi’de yer alıyor.

Geçmişte 4-5 kez tamirat görmüş

Bu sezon yaptıkları çalışmalar kapsamında, Aizanoi Barajı’nın rölövesini tamamladıklarını ve restitüsyon ile restorasyon projelerine geçtiklerini dile getiren Coşkun, “Bunları da tamamlamamızın ardından bu baraj yapısının, baraj setinin acil bir şekilde restorasyon görmesi gerekiyor. Barajın ilk inşasından sonra zaman zaman onarım gördüğünü de söyleyebilirim. Baraj seti üstünde yaptığımız incelemeler geçmişte bu barajın en az 4-5 kez tamirat gördüğünü gösteriyor” dedi.

Turist ziyaretine açmak için çalışmalar başlayacak

Restorasyon tamamlandığında antik kente gelecek olan turistlerin ziyaretine açmak için çalışmalar yapılacağını belirten Coşkun, “Su çok fazla geldiğinde baraj setinin arkasında bir göl oluşuyordu. Baraj setinin yaklaşık orta kısmında kemerli bir savağı var ve bu savaktan sürekli bir su akışı da söz konusu ayrıca büyük ihtimalle baraj setinin her iki yanından kente giden kanalların olduğunu da düşünüyoruz. Nitekim tam bu noktalardan birinde mermer bir su kanalı bloku tespit ettik” ifadelerini kullandı.

AA

ETİKETLER: , , ,
Bunu Paylaşın