Konteyner navlun oranlarının pandemi seviyelerine çıkması bekleniyor

MDN Editör

Piyasa analistleri Kızıldeniz’de yaşanan Husi krizi, limanlardaki yoğunluk ve talep patlaması nedeniyle konteyner navlun oranlarının pandemideki rekor seviyeleri ulaşacağını düşünüyor.

TOC Avrupa etkinliğinde bir konuşma yapan Vespucci Maritime CEO’su ve Ortağı Lars Jensen, Husi saldırılarının önlenmesi adına Ümit Burnu üzerinden yapılan seferlerin pazardaki kapasiteyi tükettiğini belirtti ve olası başka bir krizle başa çıkılmasının imkânsız olduğunu söyledi.

Bazı gemilerin limanlarda 1 hafta beklemesinin Batı Akdeniz’deki büyük trafik sıkışıklığıyla çakışmasını pandemide görülen ve liman sıkışıklığını yüzde 14’ün üzerinde geçen oranlara doğru gidildiğini vurguladı. Bunun yanı sıra hâlihazırda kapasitesi yetersiz olan tedarik zincirine daha fazla hacim yükleyen talep patlamasıyla da karşı karşıya olunduğunu aktardı.

İlginizi çekebilir:

Maersk 2023’te konteynerlerin yüzde 3’ünü yeşil yakıtla taşıdı

Benzer bir senaryoyu Ümit Burnu etrafındaki ilave seyir mesafesi dikkate alınırsa oranların pandemik seviyeleri aşabileceğine inanan Sea-Intelligence analistleri de çizerken, faizlerin ne kadar yüksek olabileceği konusunda ise kimsenin cevabı gerçekten bilmediğini vurguluyorlar.

S ea-Intelligence CEO’su Alan Murphy, nakliyeciler için korkutucu bir senaryoya hazır olduklarını belirtirken, “Deniz mili başına ödenen oran pandemi dönemindekilerle aynı seviyeye ulaşırsa, Şangay’dan Rotterdam’a FFE başına 18.900 dolar, Şangay’dan Cenova’ya FFE başına 21.600 dolar ve Rotterdam’dan Şanghay’a geri taşımada FFE başına 2.200 dolar spot oranlar göreceğiz,” ifadelerini kullandı.

Drewy nakliyecileri rahatlattı

Nakliyecileri bir miktar rahatlık sağlayan ise Drewry’nin Dünya Konteyner Endeksi (WCI) raporu oldu. Endeks, 13 Haziran’da haftalık olarak sadece yüzde 2 artışla feu başına 4.801 dolara yükseldi ve bu da son dönemde yaşanan haftalık çift haneli artışların ardından bir yumuşamaya gidildiğini gösterdi.

Kaynak: Offshore-Energy / Bu haberin/makalenin/çevirinin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Kaynak: Seatrade Maritime News / Bu haberin/makalenin/çevirinin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

ETİKETLER: ,
Bunu Paylaşın