Karadeniz’e 11 arazi tersane için tahsis edildi

MDN İstanbul

İşadamı, yatırım için arsa ve arazi tahsisinde, tercihini yine batı illerinden yana kullanırken tersane yatırımıları için yapılan hazırlıklar gözlerden kaçmadı. 5084 Sayılı Teşvik Yasası  kapsamında tahsis edilen arsa ve arazilerde, yatırımcılar yine Batı’daki illeri tercih etti. Afyon, Düzce, Kastamonu, Samsun ve Zonguldak en çok tercih edilen iller olurken özellikle Samsun, Sinop ve Zonguldak’ta 11 tersane için arazi tahsisi yapılması dikkat çekti. Doğuda ise Ağrı, Bingöl ve Bitlis’te arazi tahsisleri yapıldı. Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre 5084 Sayılı Yasa kapsamında 133 taşınmaz, yatırımcılara bedelsiz devredildi. 5084 Sayılı Yasa çerçevesinde çeşitli teşvikler bulunuyor. Örneğin enerji desteğini Hazine veriyor, taşınmaz devrini ise Maliye Bakanlığı’na bağlı Milli Emlak Genel Müdürlüğü yapıyor.

En çok istihdamı tersaneler vaat etti
Maliye Bakanlığı’nın yatırımcılara devrettiği taşınmazların toplam yüzölçümü 6,2 milyon m². Söz konusu taşınmazlar için yatırımcılar 1 milyar 358 milyon YTL’lik yatırım yapacaklarını taahhüt ederken, 10 bin 202 kişilik de istihdam sağlayacaklarını bildirdiler. Toplamda 49 il 5084 Sayılı Yasa kapsamındayken tahsisler sadece 21 ilde gerçekleşti. Afyon’da 3, Düzce’de 20, Kütahya’da 31 adet taşınmaz devri yapıldı. Tahsisler içinde tersane yatırımları dikkat çekti. Tersane yatırımları en çok istihdam sağlamayı taahhüt eden yatırımlar oldu. Örneğin Samsun-Tekkeköy’de 3 adet taşınmaz, yatırımcıya devredildi. Aynı yatırımcı 200 milyon YTL’lik yatırım yapacağını ve 2 bin kişilik istihdam sağlayacağını taahhüt etti.

Patnos’ta özel hastane için tahsis
Zonguldak-Ereğli’de bir tersane yatırımı için üç adet Hazine taşınmazı yatırımcıya devredildi. Bu yatırımcı da 25 milyon YTL yatırımla 2 bin işçi istihdam edeceğini Maliye’ye taahhüt etti. Doğu ve Güneydoğu Anadolu illeri içinde Ağrı-Patnos’ta bir yatırımcıya devredilen taşınmaz için 12 milyon YTL’lik yatırım yapılacağı taahhüt edildi. Özel hastanenin yapılacağı Patnos’taki bedelsiz devir için 111 kişilik istihdam sağlanacağı belirtildi. Bingöl’de yapılan bedelsiz devirle PVC boru plastik, Bitlis’te de çimento üretimi yapılacak. Erzurum’da elektronik yatırımı için bir, Iğdır’da özel okul için bir, Diyarbakır’da da kültür balıkçılığı için yine bir taşınmaz yatırımcıya verildi. Çankırı-Şabanözü’nde patlayıcı madde üretecek bir yatırım için 2 milyon 219 bin m²’lik bir arazi tahsisi yapıldı. Bu tahsis yapılanlar içinde yüzölçümü olarak en büyük tahsis oldu. Nevşehir’de de beş yıldızlı bir otel için Hazine arazisi devri yapıldı.

Bunu Paylaşın