IUMI Politika Forumu’ndan genel analiz

MDN MEDIA

Edinburgh’da 17-20 Eylül tarihleride gerçekleşen International Union of Marine Insurance (IUMI) Konferansı’nda denizcilik sigortacılarının sektör yeniliklerinde oynadığı rol tartışıldı. Gemi sahipleri net-zero’ya doğru ilerlerken IUMI, endüstri genelinde işbirliği ve bilgi paylaşımı çağrısı yaptı

IUMI Politika Forumu sonunda yapılan genel analizde şu ifadeler yer aldı:

Uluslararası Denizcilik Organizasyonu (IMO)’nun Denizcilik Çevre Koruma Komitesi (MEPC)’nin  Haziran 2023’te benimsediği ve yakın zamanda düzenlenen sera gazı azaltma stratejisi, Uluslararası Denizcilik Sigortacıları Birliği tarafından tamamen destekleniyor. Yeni strateji nakliye sektörünün 2050’ye kadar net-zero’ya erişmesini öngörürken, 2030’da emisyonu en az yüzde 20, 2040’ta ise en az yüzde 70 oranında düşürmesini bekliyor.

Net-zero’ya erişme yolunda yeni teknolojilerin doğması, yeni riskleri de beraberinde getireceği için denizcilik sigortacıları karbonsuzlaşmada önemli bir rol oynayacak. IUMI’nin Politika Forum Başkanı Helle Hammer’da bunun bütün sektörün desteğiyle olacağına değinirken şunları söyledi:

Kapsamlı bir düzenleyici yönetmelik hazırlanmalı

Bu hırslı stratejiye uyum sağlamak en başta armatörlerin sorumluluğu olsa da risklerin çoğunu sigortalayacak, denizcilik sigortacılarından da tam destek görecek. Bu nedenle armatörler, klaslama kuruluşları, bayrak devletleri, sigortacılar ve diğer kurumlar arasında kapsamlı işbirliklerine ve bilgi paylaşımlarına ihtiyaç olacak. Yönetici kadrolar yeni teknolojileri gemilere eklemeye başladı bile. Bu, sektörde bir domino etkisi yaratacağı için bilgi paylaşımı ve işbirlikleri bu dönemde daha da önem kazanacak. Filoların büyük çoğunluğu yeniliklere ayak uydurmaya başlamadan önce kapsamlı bir düzenleyici yönetmelik hazırlanmalı.

İlginizi çekebilir:

IUMI’den offshore enerji sigortacıları için analiz

Zorlukları ve potansiyel çözümleri içeren bir güvenlik yol haritası, IMO’da hazırlanmaya başlandı. International Association of Classification Societies (IACS)’in öncülük ettiği bu girişimin, IUMI de sponsoru olarak takipçisi olacak. Amonyak ve hidrojenin itiş teknolojileri olarak güvenli kullanım adımlarına dair bir yönetmelik yayımlandı ve çoğu klaslama kuruluşu konuyla alakalı notasyonlar çıkarttı. Buna rağmen, ekip güvenliğine ağırlık veren bütüncül düzenlemelerin yapılması gerekli.

Yeni eğitimler gerekecek

Hammer, “Çevreyi korumak çok önemli ancak denizcilerimizi korumak da bir o kadar önemli. Denizdekilerin, herhangi bir şekilde tehlikede olmadığından emin olmak için çevre ve mürettebat güvenliği için eş zamanlı girişimlerde bulunmalıyız. Aynı zamanda, denizcilerin yeni teknolojileri anlamak ve kullanmak için yetkin olduğundan emin olmak adına, yeni eğitim programları oluşturmalıyız” dedi.

IUMI’nin en önemli rolü, denzcilik sigortacılarının nakliye endüstrisinde yaşanan değişimlerin farkında olması ve bu değişimlere vâkıf olduğundan emin olması. Bu ve farklı konulara değinmek ve tartışmak için bu yıl Edinburgh’da düzenlenen yıllık konferans sigortacılar için iyi bir fırsat.

Hammer sözlerini, “Net-zero’ya doğru ilerlerken birçok zorluk ve belirsizliklerle karşı karşıya kalacağız, sektör olarak, insanların güvende olduğundan ve çevrenin korunduğundan emin olmalıyız. Yeni riskler anlaşılmalı, sigortalanmalı ve olası etkileri azaltılmalı; ve bu dönemde sigortacılar muhtemelen hasar kayıtlarından daha fazla bilgiye ihtiyaç duymak zorunda kalacaklar” diyerek bitirdi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

ETİKETLER: ,
Bunu Paylaşın