IUMI’den offshore enerji sigortacıları için analiz

MDN MEDIA

17-20 Eylül tarihleri arasında, İskoçya’nın Edinburgh kentinde gerçekleşen International Union of Marine Insurance (IUMI) konferansı bugün bitti. Offshore Enerji Workshop’una ev sahipliği yapan konferansta, enerji sigortacıları için temel değişimler gündeme geldi.

Workshop sonrası paylaşılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

Offshore Enerji sigortacıları, 2019’dan bu yana sigorta primlerinde bir yükseliş trendi yakalamıştı. IUMI konferansında açıklanan verilere göre, prim tabanları 2022’de 1.4 milyar dolara ulaştı. Yaşanan yüzde 7.3’lük artış, gaz fiyatlarının ve özellikle jack-up platform ve derin su araçları olmak üzere offshore aktivitelerinde yaşanan artışın yansıması oldu.  Enflasyon ve sonucunda artan mal değerleri de bu yükselişin bir sebebi oldu. Ukrayna savaşının hâlâ sona ermemesiyle enerji güvenliği konusunda ortaya çıkan endişelerde dahil olmak üzere jeopolitik ve makroekonomik değişimler piyasayı etkilemeye devam etti.

Diğer sigorta sektörlerinden daha çok etkilenecek

Önümüzdeki birkaç yıl, offshore enerji sigorta pazarının temellerinde, diğer sigorta sektörlerine kıyasla daha büyük değişimler bekleniyor. IUMI Offshore Enerji Komitesi Başkan Yardımcısı Melanie Raven açıklamasında şunları söyledi:

Gazın tavan yaptığı şu dönemde, az karbon teknolojilerindeki büyüme artıyor. Örneğin, yatırımların artmasıyla offshore rüzgâr enerjisi kapasitesinin, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde artması bekleniyor. Az karbonlu geleceğe adım, enerji sektörünü diğer sigorta sektörlerinden daha derin etkileyeceği için, offshore enerji sigortacıları adına temel değişimler bekleniyor.

Enerji sigortacılarının geçmişten referans alabilecekleri yerler var

Enerji üretimindeki evrim yeni teknolojileri ortaya çıkaracağı gibi sigortalanması gereken yeni riskler de açığa çıkaracak. Ancak, offshore enerji sigortacılarının geçmişten referans alabilecekleri yerler var diyen Raven, “Yeni bir gelecekle karşı karşıya olsak da her bir adımı yeniden inşa etmemize gerek yok. İleride, karbon yakalama ve depolama tesisleri çokça görülmeye başlayacak ve enerji sigortacıları yeraltı yapılarını nasıl sigortalaması gerektiğini biliyor. Bu yeni tesisleri sigortalamak bizim için çok büyük bir değişiklik olamayacak” eklemesini yaptı.

Workshop’ta delegelere, sektör kapasitesinin bol olduğu, yağ ve gazın da sigortacıların portfolyosunda hâlâ önemli bir yer tuttuğunu hatırlatıldı. Enerji sigortacıları, hızlı adapte olan bir enerji sektörü için sigorta camiasından istikrar, devamlılık ve güçlü bir önderlik bekliyor.

Sigortacıların çevik davranması gerekiyor

Raven, “Düşük karbon çözümleri hızla gelişiyor, bu yüzden sigortacıların sektör taleplerine cevap verebilmek için değişimlerle beraber hareket etmesi ve çevik davranması gerekiyor. Müşterilerimizin var olan ihtiyaçlarını karşılarken, amaçlara uygun kalabilmek için sigorta ürünlerini de yenilememiz gerekiyor” derken, “Yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak offshore platformlarının elektriklendirilmesi ve metan gazı sızıntısını tespit ederek sera gazı emisyonunu azaltan yenilikler gibi pozitif gelişmeler oldukça ümit verici”diye de ekledi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın