İstanbul barajları alarm verdi

MDN MEDIA

İstanbul barajları doluluk oranı, yüzde 19.89’a düşerek, kritik seviye olan yüzde 20’nin altına indi

İSKİ yetkilileri, meteoroloji uzmanlarının kasımın ikinci haftasına kadar yağış beklemediği İstanbul’da, 174.75 milyon metreküplük yani 58 günlük su kaldığını açıkladı.

İstanbul Barajları yüzde 19.89’luk doluluk oranıyla, son 10 yılın en düşük seviyesini gördü. 2022 Ekim ayının sonunda yüzde 45.9 oranında dolu olan Terkos Barajı’nın doluluk oranı ise, yüzde 9.43’e düştü.

Meteoroloji Mühendisi Güven Özdemir konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Kuraklık, her zaman söylüyorum depremden daha büyük bir felakettir

Sadece İstanbul’da değil, İzmir’de de büyükşehirlerde aynı şekilde yağış maalesef istediğimiz gibi değil. Geçen sene eylül ayından itibaren hemen hemen hiç yağış almadık. Tabii ki bu da yeraltı sularımızı müthiş bir şekilde etkiliyor. Kuraklık, her zaman söylüyorum depremden daha büyük bir felakettir. Çünkü susuz kalıyorsunuz. Meteoroloji kuraklık arkasından hidrolojik kuraklığı yani göllerimizde ki, barajlarımızda ki, nehirlerimizde ki sular azalıyor. Yeraltı sularımız azalıyor. Çünkü kar yağışı olmadığı için. Geçen sene kar yağışı olmadığı gibi, maalesef yeraltı sularımız azaldı.

İstanbul’un suyu yağış döngüsü ile yönetiliyor

İSKİ Su ve Atık Su Teknolojileri Daire Başkanı İsmail Aydın ise, geçmiş yıllara göre daha kurak bir yıl geçirildiğini ve en kötü kabul edilen 2007 yılından, 90 milyon metreküp daha az su aldıklarını söyledi. İstanbul’un suyunu yağış döngüsü ile yönettiklerini ve herhangi bir yeraltı kaynağının ya da nehrin olmadığını ekledi. Normal süreçte, ekim ve kasım aylarında barajların dolmasını ve yaz aylarında azalmasını beklediklerini, yaşadığımız sürecin bu doğal denge olduğunu ama oransal olarak, bu döngünün çok düşük kaldığının altını çizdi. Aydın, geçen yıl böyle bir ihtimali öngörerek, Asya Yakası’ndan, tüketimin daha çok olduğu Anadolu Yakası’na transfer yapma imkânını artıracak tedbirler aldıklarını belirtti. İstanbul’un günlük su tüketiminin, 3 milyon metreküp olduğunu da ekledi.

Baraj doluluk oranları

İski verilerine göre barajların doluluk oranı şu şekilde; Ömerli Barajı yüzde 42.61 iken, Darlık Barajı yüzde 31.18, Elmalı Barajı yüzde 15.98, Terkos Barajı yüzde 9.43, Alibeyköy Barajı yüzde 21.73, Büyükçekmece Barajı yüzde 3.97, Sazlıdere Barajı yüzde 4.94, Istrancalar Barajı yüzde 22.52, Kazandere Barajı yüzde 6.32 ve Papuçdere Barajı yüzde 3.25

DHA

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın