Hurda teşviki başlıyor

MDN İstanbul

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, koster filosundaki ekonomik ömrünü tamamlayan gemilere hurda teşvik desteği verecek. Bakanlık, koster filosundaki ekonomik ömrünü tamamlayan gemileri; çevre dostu, işletme ve bakım maliyetleri düşük, rekabet gücü yüksek yeni inşa gemilerle değiştirmek üzere mali destek vermeye başlayacaklarını açıkladı.

Yeni geminin üretimindeki yerli katkı oranı en az yüzde 50 olurken, yeni gemi Milli Gemi Sicilinde veya Türk Uluslararası Gemi Sicilinde tescil tarihinden itibaren 5 yıl süreyle Türk bayrağı altında işletilecek.

Hangi gemiler yararlanabilecek?
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, hurdaya ayrılan Türk bayraklı gemilerin yerlerine yeni gemi inşa edilmesinin teşvik edileceğini açıkladı.

Ülkemizin deniz ticaret filosunun yenilenmesi, kabotajda ve uluslararası sularda deniz çevresine zararsız, etkin, güvenli, sürdürülebilir bir taşımacılığın oluşturulabilmesini desteklemek üzere; ticari yük taşımacılığında kullanılan gemilerden hurdaya ayrılanların yerine inşa edilecek yeni gemilere destek verileceğini bildiren Bakanlık, hurdaya teşvik desteğinden Milli Gemi Sicil veya Uluslararası Gemi Siciline kayıtlı gemiler, 1000 GT ile 5000 GT ile arasındaki gemiler,  gemi cinsleri tanımlamaları listesinde yer alan sıvı dökme yük, katı dökme yük, konteyner, genel yük ve özel amaçlı gemiler sınıfındaki ticari yük taşımacılığında kullanılan 20 yaş ve üzeri gemilerin yararlanabileceğini bildirdi.

Yerli katkı oranı en az yüzde 50 olacak
Gemilerin Teşvik Uygunluk Belgesi aldığı tarihten itibaren 3 yıl içerisinde tamamlanacağını belirten Bakanlık, yeni gemilerin Türkiye’de inşa edilmesi ve üretimindeki yerli katkı oranının da en az yüzde 50 olması gerektiğini bildirdi. Ayrıca, yeni gemilerin Milli Gemi Sicilinde veya Türk Uluslararası Gemi Sicilinde tescil tarihinden itibaren 5 yıl süreyle Türk bayrağı altında işletileceği ifade edildi. Gemilerin siciline 5 yıl geçerli olacak şekilde; satılamaz, devredilemez, başka bayrak altında faaliyet için kiralanamaz şerhi konulacak.

Yeni inşa edilecek gemiler, 1,000 GT veya üzerinde ve sıvı dökme yük, katı dökme yük, konteyner, genel yük veya özel amaçlı gemiler sınıfındaki ticari yük taşımacılığında kullanılan gemi cinslerinden olacak.

Teşvik Uygunluk Belgesi, düzenlendiği tarihten itibaren en geç 3 yıl içerisinde yapımı tamamlanarak Milli Gemi Siciline veya Türk Uluslararası Gemi Sicili’ne yararlanıcı tarafından tescil ettirilecek.

Yeni inşa edilen geminin Milli Gemi Sicili’ne veya Türk Uluslararası Gemi Sicili’ne kaydının ardından en az beş yıl süresince yayımlanan Gemiler İçin Yetkilendirilmiş Kuruluşlar Yönetmeliği uyarınca yetkilendirilmiş bir kuruluş tarafından düzenlenen klas sertifikalarına sahip olması gerekecek.

 

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın