Güney Çin Denizi anlaşmazlığında uzlaşma

MDN MEDIA

Çin ve Filipinler, Güney Çin Denizi’ndeki egemenlik ihtilaflarının çözümü için güven artırıcı önlemler kapsamında dışişleri bakanlıkları arasında doğrudan iletişim mekanizması kurulması konusunda mutabakata vardı. Güney Çin Denizi

İki ülke liderleri, Filipinler Devlet Başkanı Ferninand Marcos Jr’ın Pekin’deki temaslarının ardından yayılmadıkları ortak açıklamada, Güney Çin Denizi’ndeki sorunların, “İlişkilerin bütününü bozmaması” gerektiğini vurguladı.

Görüş ayrılıklarının barışçıl yollardan yönetilmesinin öneminin altının çizildiği, “Çin Dışişleri Bakanlığının Sınır ve Okyanus İşleri Dairesi ile Filipinler Dışişleri Bakanlığının Deniz ve Okyanusİşleri Dairesi arasında doğrudan iletişim mekanizması oluşturulması kararlaştırılmıştır.” ifadesi yer aldı. Güney Çin Denizi

14 işbirliği anlaşması imzalandı

İki ülkenin Sahil Güvenlik birimleri arasında pratik iş birliğinin yararına işaret edilen açıklamada, Yıllık Savunma Güvenliği Görüşmeleri’nin de başlatılmasının kararlaştırıldığı kaydedildi.

Filipinler liderinin ziyaretinde iki ülke arasında altyapı, finans ve elektronik ticaret gibi alanları içeren 14 işbirliği anlaşması imzalandı.

Marcos, haziranda göreve başlamasından bu yana ilk kez Çin’i ziyaret etti. İki ülke liderleri, Kasım 2022’de Tayland’ın başkenti Bangkok’da düzenlenen Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Örgütü (APEC) Zirvesi’nin marjında yüz yüze görüşmüştü.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır. 

Bunu Paylaşın