Gerilim Doğu Akdeniz’e sıçradı

MDN İstanbul

Bir süredir Rusya ile İngiltere arasında Karadeniz’de giderek artan gerilim Doğu Akdeniz’e de sıçradı.

Kraliyet Donanması’na ait F-35B uçakları 25 Haziran’dan beri Doğu Akdeniz’de tatbikatlarda bulunan Rus Donanmasına ait savaş gemilerinin üzerinden alçak uçuş gerçekleştirdi.

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından Pazartesi günü yüklenen bir videoda, İngiliz Donanması’na ait F-35 savaş uçağının, Akdeniz’de manevralar yapan Rus deniz görev gücü üzerinde uçuş yaptığı gözleniyor.

Amiral Makarov firkateynden çekilen görüntülerde İngiltere’nin satın aldığı F-35B savaş uçağı kısa kalkış ve dikey iniş kabiliyetine sahip.

Kraliyet Donanması, mevcut verilere göre şu anda Akdeniz sularında kalan Queen Elizabeth gemisine bağlı avcı uçakları da dahil olmak üzere bu tipte yaklaşık 138 uçak işletiyor.

F-35 Lightning II, beşinci nesil tek koltuklu, tek motorlu, tüm hava koşullarına uygun, gizli çok amaçlı avcı uçaklarından birisi. Uçak, temel mühimmat olarak, 25 mm’lik dört namlulu hava tabancası, dört dahili ve altı harici sabit noktada füzeler ve hava bombalarını barındırıyor. Ayrıca nükleer silah taşıma yeteneğine de sahip.

İlginizi çekebilir:   İngiltere rota değiştiriyor

Rus Donanması’nın, Doğu Akdeniz’de 25 Haziran’da başladığı tatbikatlarda, füze kruvazörü Moskva, Amiral Essen ve Amiral Makarov fırkateynleri ile Stary Oskol ve Rostov-on-Don denizaltıları da dahil olmak üzere beş savaş gemisi yer alıyor. Ayrıca, Tu-142MK ve Il-38 denizaltısavar savaş uçakları, Tu-22M3 uzun menzilli bombardıman uçakları ve MiG-31K avcı uçakları, Rusya’nın Hmeymim hava üssü ve Rus Donanması’nın Suriye’deki Tartus donanma tesisinin güvenliğini sağlamaya yönelik manevralar yapıyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın