G7 Zirvesi başladı

MDN İstanbul

Dünyanın en gelişmiş yedi ekonomisinin (ABD, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere ve Kanada) bir araya geldiği G7 Zirvesi Cornwall’da başladı.

Yeni tip korona virüsü (Covid-19) salgınının başlangıcından bu yana ilk defa düzenlenecek olan Zirve’ye İngiltere ev sahipliği yapacak.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın başkanlığını yapacağı Zirve Cornwall’daki Carbis Koyu’nda 11-13 Haziran arasında gerçekleşecek.

G7 Zirvesi’nde Johnson’ın yanı sıra Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı Mario Draghi, Japonya Başbakanı Yoshihide Suga, ABD Başkanı Joe Biden, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel da katılıyor.

Zirve’ye bu yıl ayrıca, Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi de konuk ülke liderleri olarak davet edildi.

İlginizi çekebilir:   İngiltere rota değiştiriyor

Johnson’dan aşı çağrısı
Johnson’ın, Zirve’de dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınının bir an önce sona ermesi için G7 liderlerine iş birliği çağrısında bulunması bekleniyor.

İngiliz hükümetinden daha önce yapılan açıklamada, Johnson’ın, “G7 liderlerine salgının ortadan kaldırılması için tüm dünyadaki insanların gelecek yılın sonuna kadar aşılanması gerektiğini,” hatırlatacağı kaydedilmişti.

Zirvede Covid-19’la mücadele, küresel jeopolitik riskler ve iklim değişikliği gibi önemli başlıkların ele alınması bekleniyor.

Ayrıca, iklim değişikliği ve karbon emisyonunun azaltılması yönündeki hedefleri ve mesajları içeren bir sonuç bildirgesinin yayımlanması da bekleniyor. Zirve İngiltere’de, kıyı şeridi, yamaçları ve kendine doğal dokusu ile tanınan Cornwall’da düzenleniyor. İngiltere, zirveyi, ülkenin ilk jeotermal tesisinin de yer aldığı Cornwall’da düzenleyerek dünyaya daha çevreci çözümler için iş birliği mesajı vermeyi amaçlıyor.

Zirvede, iklim değişikliği ile mücadelenin önemli gündem başlıkları arasında yer alması bekleniyor. Daha önce İngiltere’nin karbon emisyonunun 2035 yılına kadar yüzde 78 seviyesinde azaltılmasının hedeflendiğini duyuran İngiltere Başbakanı Johnson’ın, zirve sırasında, diğer liderlere benzeri adımları hızlandırmaları çağrısında bulunması bekleniyor.

Zirvenin gündeminde ayrıca, serbest ve adil ticaretin desteklenmesi, siber güvenliğin artırılması gibi başlıkların da yer alması bekleniyor.

AA

Bunu Paylaşın