Finlandiya’nın NATO üyeliğine onay

MDN Editör

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Güvenlik kaygılarımızın giderilmesi hassasiyetine binaen Finlandiya’nın NATO’ya katılım protokolünün Meclisimizdeki onay sürecini başlatmaya karar verdik.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şu şekilde:

Türkiye ve Finlandiya tarihi olarak iyi ilişkiler içinde bulunan iki dost ülkedir. 1924 yılında imzalanan anlaşmayla tesis edilen ilişkiler daha da güçlenmiştir.

Finlandiya hükümeti ile halkının gösterdiği dayanışma için bir kez daha teşekkür ediyorum. Görüşmelerimizde Türkiye-Finlandiya ilişkilerini geliştirmekteki ortak niyeti teyit ettik. Geçen yıl ikili ticaret hacmimiz 2 milyar doları geride bıraktı. Orat hedefimiz ilk etapta 3 milyar Dolar daha sonra da 5 milyar dolara ulaşmak. Ekonomik ve ticari ilişkilerimizi çeşitlendirmeye hazırız.

İlginizi çekebilir:

Erdoğan, Finlandiya’nın NATO üyeliği için toplantı yapacak

NATO’nun genişleme sürecini bu gerçekler çerçevesinde değerlendiriyoruz. Finlandiya ve İsveç’in katılım müzakerelerinin başlatılmasına Madrid’de yapılan zirvede onay vermiştik. İmzalanan 3’lü mutabakat ile Türkiye’nin haklı isteklerini kayıt altına almıştık.

Güvenlik kaygılarımızın giderilmesi hassasiyetine binaen Finlandiya’nın NATO’ya katılım protokolünün Meclisimizdeki onay sürecini başlatmaya karar verdik.

NATO, Finlandiya’nın üyeliğiyle daha da güçlenerek bu sayede küresel güvenlik ve istikrarın muhafazasında inanıyorum ki etkin rol oynayacaktır.

İsveç’e olumlu yaklaşmamız mümkün değil.

İsveç’le görüşmelerimizi ittifakın prensipleri ve bizim terörle mücadeledeki yaklaşımlarımız temelinde sürdüreceğiz. Sürecin nasıl ilerleyeceği İsveç’in atacağı somut adımlarla doğrudan bağlantılı olacaktır.

İsveç’e karşı farklı bir yaklaşımımız yok. İsveç teröristlere kucak açtı. 120 teröristin listesini verdik, ‘bize verin’ dedik. Teröristleri bize vermeyince bizim de İsveç’e olumlu yaklaşmamız mümkün değil.

Finlandiya’da bu tür eylemler olmadığı için İsveç’ten ayırdık, olumlu yaklaşımımızı attığımız imzayla gösterdik. Terörle mücadelede Türkiye’ye yönelik olumsuz adımları gördüğümüz sürece, bu nereden gelirse gelsin her türlü tavrı almaya hazırız.

Finlandiya’nın NATO üyeliğine vize

Görüşmelerimizde ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve küresel mevzuları ele aldık. Finlandiya’nın Türkiye’nin AB üyeliğine verdiği güçlü desteği önemsiyoruz.  

Türkiye dünyanın eli en kanlı yapıları ile mücadele ediyor. Bölgemizin geleceğinde hiçbir terör örgütünün yeri olmadığına inanıyoruz. Ülkemizin bekasına kasteden örgütlerin kökünü kazımakta kararlıyız.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, NATO üyeliği için Türkiye’nin onay vermesine ilişkin, “Tüm Finlandiyalılar için çok önemli bir haber bu. Sizlere çok teşekkür ediyoruz” dedi. Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ortak basın toplantısında konuştu.

Niinistö’den Erdoğan’a teşekkür

(Cumhurbaşkanı Erdoğan için) Dünyanın her yerinde herkesle konuşabilen çok az kişiden birisiniz. Belki de bunu sadece siz yapıyorsunuz. (NATO üyeliği için Türkiye’nin onay vermesi) Tüm Finlandiyalılar için çok önemli bir haber bu. Sizlere çok teşekkür ediyoruz.

TRT Haber

Bunu Paylaşın