Erol Yücel: Türk armatörü can çekişiyor!

MDN İstanbul

Deniz Ticaret Odası (DTO) meclis salonunda gerçekleşen Türk Armatörler Birliği toplantısına torba yasa kapsamında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülen hurda teşviği uygulaması damga vurdu

Toplantıya Türk Armatörler Birliği Başkanı Şadan Kalkavan, Armatörler Birliği Başkanvekili Erol Yücel, KOSDER Başkanı Salih Zeki Çakır, Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nden Uzman Bülent Sönmez, Tur-kon Holding’den  Nevzat Kal-kavan, İnce Denizcilik’ten Bed-ri İnce, ER Denizcilik Cihan Ergenç, ARKAS’tan Ali İbrahim Kontaytekin, Marvel’den Levent Karaçelik’ın yanı sıra çok sayıda armatör ve sektör temsilcisi katıldı.
Başkanlığını Erol Yücel’in yaptığı toplantıda, koster filosunun yenilenmesi için hazırlanan hurda teşviği yasası ve Kredi Garanti Fonu’nun sağlayacağı 1 milyar TL’lik ilave finansman konusunda bilgiler verilerek sektör temsilcilerinin görüşleri alındı.

Türk sahipli  gemi filosu küçülüyor
Erol Yücel yaptığı sunumda Armatörler Birliği’nin eski dönemlerde olduğu gibi tekrar yoğun bir faaliyet dönemine girdiğini belirterek armatörlerin sorunlarına değindi. “Deniz Ticaret Odası’nın sınırları bellidir, biz armatörler birliği olarak sivil toplum örgütüyüz, üyelerimizin çıkarlarını koruma adına her şeyi söyleriz. Esnafa, çiftçiye devlet destek veriyor ama benim üyem arıyor. “80 yaşındaki babam sokağa çıkamıyor, borçlarımı ödeyemedim” diyor, bizim de bunları yetkililere anlatmamız gerekiyor. Belki Başbakan’ın bunca işinin arasında bizim dertlerimizden haberi yoktur. Ona bunu anlatmalıyız ama önce sizi dinleyip öğrenip ona göre anlatmalıyız. Biz sesimizi çıkarırsak o zaman ne yapılabilir diye konuşulmaya başlanabilir.”
Türk ticaret filosunun taşıma kapasitesinin 2014 yılında 30 milyon dwt’den 27 milyon dwt’ye gerilediğini kaydeden Yücel , Türk bayrağından kaçışın da hızlandığını vurguladı.
“Bugün Türk armatörü filosunu 32 farklı bayrakta çalıştırmaktadır. Gemi adedine bakıldığı zaman armatörün birinci tercihi hâlâ Türk bayrağı. Adet olarak ikinci tercihi ise Malta bayrağı. Taşıma kapasitesine baktığımızda ise  ilk sırada Malta bayrağını , ikinci sırada Türk bayrağını görüyoruz. Hepinizin bildiği gibi Türk armatörü kan kaybediyor, can çekişiyor. 2015 yılı daha da kötü olacak, bu sebeple tedbirli olup kenetlenmemiz lazım. Sivil toplum örgütü olarak sorunlarımızı bizi yönetenlerle paylaşmamız gerekiyor. Biz bir sivil toplum örgütüyüz.  Bankalar denizcilik sektöründen olabildiğince kaçıyorlar. Biz gerçekten sıkıntıda olduğumuzu her platformda ortaya koymamız gerekir.”

“Koster filosu sektörün talepleri doğrultusunda yenilenmeli”
Koster filosunun yenilenmesine yönelik teşvik uygulaması hakkında bilgiler veren Erol Yücel, teşviğin armatörlerin ihtiyaçları doğrultusunda belirleneceğinin altını çizdi. “Metin Başkan iki haftadır Ankara’da bu konuda görüşmeler yapıyor. Yaşlı koster filosunu yenilenmesi konusunda, nasıl olacağı konusunda son rötuşlar yapılıyor. Eski gemisini veren bir armatöre geminin fiyatı ölçüsünde hibe verilecek. Bu hibe de yeni geminin inşasında peşinat olarak kullanılacak. Tavan olarak 18-20 bin dwt büyüklükte koster gemileri konuşuluyor. Çerçeve henüz tam belli değil ama gemi fiyatının yüzde 70’i için sağlanacak kredinin de çok düşük faizli ve 12 yıl vadeli geri ödenmesi planlanıyor. Gemisi olmayan gemisini kaybeden armatörlere de tekrar sektöre girme konusunda önemli bir fırsat doğacak.”
Uygulanacak sistem hakkında bilgiler veren Yücel armatörlerin beraber hareket ederek her türlü zorluğu aşabileceğini kaydetti.  “Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bünyesinde kurulmuş bulunan bir tane Döner Sermaye İşletmesi var. Bu Döner Sermaye İşletmesinde de çok ciddi bir kaynak toplanıyor. Bu işletme üzerinden kullanılmak suretiyle hurda teşviki verilecek. Gemisini hurdaya vermek isteyen, gemisini hurdaya satacak, hurda bedelini de alacak. Gemisini hurdaya satan, bunun yerine bir gemi siparişi vermeyi düşünürse, hurda desteği devreye girecek. Tek şart yeni geminin hurdaya verilen gemiden aynı veya daha büyük kapasitede olması. Yani 3 bin dwt koster  gemisini hurdaya veren bir armatör, en az 3 bin dwt’lik koster gemisi için teşvikten yararlanabilecek.”

Bunu Paylaşın