Eastern Pacific’ten dünyanın en geniş amonyak taşıyıcı çifti için işbirliği

MDN İstanbul

Çin’in gemi inşaatında öncü firmalarından Jiangnan Shipbuilding, Singapur’un nakliye firması Eastern Pacific ile iki 93,000 metreküplük sıvı amonyak taşıyıcısı için anlaşma imzaladı

Geniş amonyak taşıyısıcının (VLAC) dizaynı, firmanın dördüncü jenerasyon Panda 93 A-class geniş gaz taşıyıcısının (VLGC) dizaynından yola çıkarak, Jiangnan tarafından bağımsız olarak geliştirildi.

Gemi özellikleriyle dikkat çekiyor

93,000 metreküp etkileyici taşıma kapasitesiyle gemi, dünyanın en geniş amonyak taşıyıcısı olma unvanına sahip. Gemi, çevreci yakıt olan amonyağın uzun mesafe taşınmasında tercih edilmesi ve propan ve bütan gibi sıvılaştırılmış petrol gazlarını yüklenebilmesiyle dikkat çekiyor.

Geminin tam uzunluğu 230, tescil eni 36.6, kalıp derinliği ise 2.5 metre iken 13.3 metre yapısal taslağı bulunuyor. Ayrıca, Lloyd’s Register of Shipping’den sınıflandırmaya sahip.

Eastern Pacific filosunu genişletmeye devam ediyor

Son verilen siparişle, Eastern Pacific Nakliye’nin siparişleri aynı boyutta toplam altı VLAC olmuş oldu. Singapur’lu şirket 93,000 metreküplük dört geniş amonyak taşıyıcısının (VLAC) siparişini ise Mayıs 2023’te verdi. Yani, bu EPS’in Jiangnan Shipbuilding firmasına verdiği ikinci sipariş ve iki şirket arasındaki ikinci geniş kapsamlı işbirliği oldu.

Kontrat imzaları, Singapur’da Gastech sergisi ve konferansının yanında atıldı.

Organizasyon, bu sayede tersanenin en yeni sıvılaştırılmış gaz taşıyıcılarını ve LNG çift yakıtlı konteyner gemilerini göstermesi için de bir fırsat oldu.

BrilliancE II’ye ödül

Aynı zamanda, Jiangnan Shipbuilding, standlarında kendi geliştirdikleri ikinci nesil B tipi depo ‘BrilliancE II’ için Approval in Principal (AIP) ödülünü kabul etti. AIP, şirkete ABS’in Global Operasyonlar Başkanı John Mcdonald tarafından verildi.

Ek olarak, Eastern Pacific, Quingdao Beihai’dan iki 210,000 dwt ağırlığında dökme yük gemisi ve Güney Kore’nin Hyundai Heavy Endüstrisi’nden dört tane geniş gaz taşıyıcı olmak üzere toplam altı gemi siparişi daha verdi.

Dökme yük gemileri, tanesi 80 milyon dolar olmak üzere 2026 ve 2027’de teslim edilecek. Ve Intermodal Shipbroker’a göre, amonyaklı çift yakıt sistemiyle çalışacak.

İlk iki zamanlı amonyakla çalışan motor, hâlihazırda Alman motor devi MAN Energy Solutions tarafından geliştiriliyor ve 2024’te hazır olması bekleniyor.

Intermodal’a göre, tanesi 110 milyon dolar olan, dört tane 88,000 metreküplükgeniş gaz taşıyıcı ise 2027’de teslim edilecek.

Offshore Energy

Bunu Paylaşın