‘Dini nefret, ifade özgürlüğü ile bağdaşmıyor’

MDN MEDIA

İsveç’te Danimarkalı aşırı sağcı Sıkı Yön Partisi lideri Rasmus Paludan’ın Kur’an-ı Kerim’i yakmasının ardından İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, bu yapılanın ifade özgürlüğü kapsamına girdiğini savunmuştu. Söz konusu eylem sonrasında MarineDeal News’ün yaptığı araştırmada, bu yapılanın benzer bir olayda ifade özgürlüğü kapsamına girmediği bilgisine ulaşıldı. Dini nefret

“AİHM Kararları Işığında Nefret Suçu” isimli bir makalede, Birleşik Krallık’ta meydana gelen bir olay sonrası yaşananlar, Dini nefret

“Başvuran, kendisinin üye olduğu İngiliz Ulusal Partisi tarafından kendisine verilen ve İkiz Kuleleri alevler içinde gösteren bir posteri penceresine asmıştır.Resmin altında “İslam, Britanya’dan dışarı – Britanya Halkını koruyun” yazısı yeralmaktadır. Sonuç olarak bir dini gruba karşı açıkça ağır düşmanlıktan dolayı mahkum olmuştur. Başvuran ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiği iddiasını ileri sürmüştür. Mahkeme, söz konusu şekilde bir dini gruba karşı genel ve öfkeli bir saldırının ve söz konusu grubun bir bütün olarak son derece ağır bir terörizmeylemiyle ilişkilendirilmesinin başta hoşgörü, toplumsal barış ve ayrımcılıktan kaçıma gibi Sözleşme’nin beyan ettiği ve güvence altına aldığı değerlerle bağdaşamaz olduğunu tespit etmiştir.” şeklinde açıklanarak dini nefretin ifade özgürlüğü ile bağdaşmadığı dile getirildi.

İlgili makale: 

https://www.omeratagun.com/files/AIHM%20Kararlar%C4%B1yla%20Nefret%20Sucu.pdf

İsveç’in başkenti Stockholm’de 21 Ocak’ta Danimarkalı aşırı sağcı Sıkı Yön Partisi lideri Rasmus Paludan, Türkiye’nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kur’an-ı Kerim yakmış ve bu eylem polis korumasında gerçekleştirilmişti.

İsveç hükümetinin Kur’an-ı Kerim yakılması konusunda Paludan’a herhangi bir yaptırımda bulunmamasına, Türkiye’den ve sayıda İslam ülkesinden tepki gösterilmişti.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın