‘Denizcilik sektörü RINA toplantısında buluştu’

MDN İstanbul

RINA Türkiye Danışma Kurulu toplantılarından dördüncüsü 12 Kasım 2015 yılında Adile Sultan Sarayı’nda gerçekleştirldi. RINA Servis CEO’su Michelle Francioni ev sahipliğinde yapılan toplantıya RINA Danışma Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu, RINA Danışma Kurulu üyeleri, RINA Türkiye Ülke Müdürü Massimo  Sanquerin,  Türk denizcilik sektörünün önde gelen isimleri ve RINA Grup’un İtalya ve Türkiye’deki yöneticileri katıldı.
RINA Services CEO’su Michele Francioni toplantıya katılan tüm davetlilere teşekkür ederek başladığı konuşmasında denizcilik sektörüne ilişkin değerlendirmelerini ve beklentilerini anlattı.
Francioni toplantıda yaptığı ‘Deniz Taşımacılığında Büyük Resim’ sunumunda dünyadaki gemi arz fazlasının erimeden kuru yük sektöründe hareketliliğin yaşanmasının zor göründüğünü belirterek orta ve uzun vadede piyasada olumlu yönde bir değişim beklediklerini kaydetti.
Dünyadaki kömür ticaretinin artmakta olduğunu ifade eden Francioni,  petrol fiyatlarının düşmesinin yeni inşa siparişlerini etkilediğini de belirtti.  Asya’daki enerji üretiminde kömür tercih edildiği için tüketimi giderek artıyor. Dünyadaki kömür talebi 2014 ylından bugünden yüzde 15 daha fazla olacak.  Demir cevherinde ticaretinde ise Avustralya ve Brezilya’nın etkinliği sürüyor. 2016’da dünya üzerindeki demir cevheri ticaretinin yüzde 87’sine bu iki ülkenin damga vurmasını bekliyoruz.
Petrol fiyatlarının düşmesi dünya deniz ticaretindeki denklemi büyük ölçüde değiştirdi. 2014 yılında üretilecek her 3 varil petrolden 2’si Asya’ya gidecek. Petro tankeri inşa siparişlerinde artış trendine girildi. Kimyasal tanker gemi siparişlerinin de önümüzdeki dönemde artması beklenebilir.
Ro-Ro ve araç taşıma gemileri sektörü de istikrarını sürdürüyor. Ancak bu sektörlerde özel tip gemi ihtiyacı hala devam ediyor. Offshore inşa sektörü petrol fiyatlarının düşmesinden en çok etkilenen sektörlerin başında geliyor. Kruvaziyer sektöründe 2015 yılında 23 milyon yolcuya ulaşıldı, 2020’de ise 28 milyon yolcuya ulaşılmasını bekliyoruz.”

‘Gemideki siber güvenlik sistemlerin önemi artıyor’
RINA Türkiye Planlama Merkezi Müdürü Volkan Çelik, son dönemde denizcilik sektöründe önemli bir gündem maddesi olan siber saldırılarla ilgili olarak yaptığı “Big Data & siber Güvenlik” adlı sunumda gemilerdeki bilginin ve bilgi teknolojilerinin büyük ölçüde artmasına bağlı olarak güvenlik önlemlerinin de artması gerektiğini vurguladı.
Teknolojinin artması ile gemilerdeki bilgi kaynaklarının çoğaldığının altını çizen Çelik, bu doğrultuda geminin seyrinin güvenliğini etkileyen bilgilere ulaşımın engellenmesi için çok katmanlı güvenlik planlarının geliştirildiğini belirtti.
Çelik, gemilerdeki güvenlik risklerinin başta gelenlerinin e-mail kullanımından kaynaklanan riskler, geminin sisteminde sağlanan internet erişiminde sosyal medya ve forum kaynaklı riskler, dosyaların bulut bazlı kaydedilmesinden doğan riskler, hardware ve network’un korumasız olması, geminin sistemine giren teknik tedarikçilerin denetimindeki eksiklikler olarak sıralandığının altını çizdi. Bu konuda klas kuruluşu olarak önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Çelik, armatörleri ve gemi işletmecilerini siber saldırı tehdidi ve alınması gereken tedbirler ile ortaya çıkan yeni teknolojiler konularında  bilgilendirdiklerinin altını çizdi. Çelik son olarak, gemide kullanılan veritabanı bazlı bilginin artmasıyla önümüzdeki yıllarda gemi güvenliği ile ilgili daha fazla tehdit ortaya çıkabileceğini ifade etti.
Danışma Kurulu toplantısında bir konuşma yapan RINA Grup Türkiye Ülke Müdürü Massimo  Sanquerin, dünyada denizcilik sektöründe yaşanan zorlu koşullara rağmen RINA’nın Türkiye’deki faaliyetlerinin ve iş yoğunluğunun giderek yükseldiğini belirterek önümüzdeki yılların daha da başarılı geçmesini umut ettiklerini vurguladı.
Toplantıda RINA Kuzey ve Batı Avrupa, Merkez ve Doğu Avrupa Genel Müdürü Massimo Volta “Denizcilik sektörüne Genel Bakış”, RINA Türkiye Denizcilik Ülke Müdürü Volkan Koçyiğit “En iyi yönetim şeması sertifikası için RINA kuralları”,  RINA Türkiye Denizcilik İş Geliştirme Müdürü Özge Gümüşkaynak da “Yönetim Sistemi Yeterliliği Sertifikası için RINA kuralları” adlı birer sunum yaptılar.

Bunu Paylaşın