Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Tatlıoğlu: Bir sonraki hedef uçak gemisi

MDN İstanbul

Deniz Lisesi ve Deniz Harp Okulu (DHO) kuruluşunun 250’nci yıl töreninde Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, MarineDeal News’la kısa bir sohbet gerçekleştirdi

TCG Anadolu’dan sonra ikinci uçak gemisinin yapımına ilişkin takvim hakkındaki sorumuzu yanıtlayan Tatlıoğlu, Savunma sanayinin son 10-15 yılda çok geliştiğine dikkat çekerek, millî korvet ve fırkateynden sonra denizaltının inşasının sürdüğünü ve amfibi hücum gemisi TCG Anadolu’nun daha büyüğü olan, 260-280 metre boyutlarında ve bir uçak gemisi olarak Deniz Kuvvetlerimize kazandırılmasıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Yeni yapılması planlanan uçak gemisinin daha önceden planlanan Trakya olup olmayacağına ilişkin sorumuza açıklamalarda bulunan Tatlıoğlu, TCG Anadolu’yu yaptıklarını ve ilk SİHA gemisi olduğunu söyledi. TB-3’lerin de bu yılın sonunda hazır olacağını ve bundan sonraki arzunun bir uçak gemisiyle daha ileriye gitmek olduğunu belirtti.

“Değişen ihtiyaçlara göre, projeler düzenleniyor”

TF2000 projesindeki son durum ile ilgili sorumuzu yanıtlayan Tatlıoğlu, Türkler’in ilk defa yerli güdümlü mermi ATMACA’yı kullanmaya başladıklarını ve buna bağlı olarak dikey lançerlerin ortaya çıktığını söyledi. TF2000’de değişen ihtiyaçlara göre projede, bazı düzenlemeler yaptıklarını ekledi. Hücumbot projesi ile ilgili de yorum yapan Tatlıoğlu, “Onda da bazı düzenlemeler oldu, çünkü tonaj itibarıyla çok büyüktü, sürat düşük kalıyordu. Sürati artırmak istedik çünkü sürat çok önemli bizim için. İstif Sınıfı firkateynlerdeki çalışmalar sürüyor. Birini aldık (İSTANBUL), aralık ayında törenini yapacağız, üçü devam ediyor. Hisar Sınıfı Açık Deniz Karakol gemileri, MİLGEM korvetinin aynı formatında olan gemiler. Onlar da devam ediyor, Ege’de çok işimize yarayacak gemiler. Diğer taraftan amfibi gücümüz iyi ama yeni amfibi gemiler de alıyoruz. Devam ettiğimiz projeler çok iyi gidiyor. Benim en mutlu olduğum konulardan biri ilk defa millî torpidomuz olması. Denizaltınız var torpidonuz yoksa hiçbir anlamı yok. Millî atış kontrol sistemimizden milli torpido attık. Bunlar bizim gençliğimizde hayaldi” dedi.

“Havadan bağımsız denizaltılardan ilki teslim alınacak”

Tatlıoğlu, nükleer denizaltının planlarında olup olmadığına ilişkin sorumuza, bir denizci olarak tabii ki nükleer denizaltı istediklerini, bütün platformların onların gözbebeği olduğunu söyledi. Ancak bir sıra dâhilinde ilerlediklerini ekledi ve önceliklerinin Reis Sınıfı denizaltılar olduğunu belirtti. Tatlıoğlu, “Bunlar havadan bağımsız. Denizaltılarda bir zaman içinde satha çıkmanız lâzım. O esnada sizi tespit edebiliyorlar. Hava almadan seyir yapmanız için havadan bağımsız olmanız lâzım. Yunanistan’ın var, bizim de havadan bağımsız denizaltımız oluyor. Birini teslim alacağız, ötekinin testleri başladı, üçüncü havuza çıktı. Bunlar bittikten sonra kendi MİLDEN’lerimiz olacak. Millî dizayn denizaltılarımız” ifadelerini kullandı. Ne zaman planlanıyor sorumuz için ise, kendilerinin planladıklarını ancak Gölcük Tersanesi’nde denizaltıları yaptıkları için biraz zaman aldığını açıkladı.

“Önümüzdeki dönemde insansız sistemler ve yapay zekâ önemli olacak”

Mini denizaltı yapımıyla ilgili, “İnsansız hava araçlarında çok iyi bir seviyedeyiz. İnsansız suüstü araçlarında (İDA) da hakikaten çok iyiyiz. Dört farklı sınıf İDA yaptık. Bunların üçünü aralık ayında teslim alacağız. Şimdi de insansız sualtı araçları üzerinde çalışmalara başladık. Önümüzdeki dönemde insansız sistemler ve yapay zekâ önemli olacak. Şu anda savunma sanayisinde geldiğimiz noktada, gerek tersaneler gerekse savunma sanayi kuruluşları, iyi bir koordinasyon yakaladı kendi içinde. Deniz Kuvvetleri olarak biz de onlarla yakın çalışma içindeyiz. Zaten öyle de olması lâzım. O nedenle iyi bir yoldayız. Cumhurbaşkanımız bu konuyu iyi yönettiği için de çok hızlı ilerliyor” dedi.

“Millîlik oranı yüzde 80’i geçti”

Deniz Kuvvetleri’ndeki millîlik oranı için ise, “Yüzde 80’i geçtik. İstanbul fırkateynimizde kullandığımız radarlar, sonarlar hepsi millî. Deniz Topu’nu da kendimiz yapmaya başladık. Daha önce hepsini dışarıdan alıyorduk. Geminin üzerindeki malzeme, elektronik harp cihazları, radarı, sonarı, telsizi, silâhlarına baktığımızda çok önemli bir seviyeye geldik” dedi.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu gerçekleşen sohbetin ardından MarineDeal News Genel Yayın Yönetmeni Yeşim Yeliz Egeli’ye Deniz Harp Okulu’nun 250’nci Yıldönümü anısına özel hediye takdim etti.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın