Dati’nin satışı sektörü hareketlendirecek

MDN İstanbul

Şadan Kalkavan, Fuat Miras Cengiz Kaptanoğlu, Yalçın Sabancı, Metin Kalkavan, Muharrem  Faruk Ürkmez, Bayram Yusuf Aslan, Burhan Deval, Servet Yardımcı, Gökhan Kıran ve Eşref Cerrahoğlu gibi denizcilik sektörünün önde gelen isimlerinin öncülüğünde kurulan Dati Yatırım Holding, Ataköy kompleksi için 24 Aralık
2004’te yılında yapılan ihaleyi 260 milyon liraya almıştı. Aradan 7 yıl bile geçmeden satışa çıkan Dati Holding için 1,2 milyar doların üzerinde bir satış bedeli belirlenmesi sektörün ne kadar akıllı bir yatırım yaptığının bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.
TOKİ mülkiyetindeki altı arsa ve Dati Yatırım Holding’e ait Ataköy Marina’nın bir bütün olarak satışı ihalesi 17 Ekim’de gerçekleştirilecek; muhammen bedel 1.2 milyar dolar olarak belirlendi. İhale ilanında, 72,550 metrekaresi Galeria AVM’nin olmak üzere toplam 138,048 metrekarelik varlıkların açık arttırma yöntemiyle satılacağı belirtildi. İhale kapsamındaki varlıkların arasında Ataköy Marina’nın 22 Aralık 2037’ye kadar kullanım hakkının ve Galeria AVM’nin yanı sıra, Dünya Göz Hastanesi, akaryakıt istasyonu ve Sheraton Oteli’nin arazisi bulunuyor. İhalenin katılım teminatı 10 milyon dolar, dosya bedeli
25 bin dolar olarak belirlendi.
Son dönemde denizcilikte yaşanan krizin de etkisiyle büyük bir likidite sorunu yaşayan sektöre bu satıştan gelecek gelir tabir yerindeyse ‘ilaç gibi’ gelecek. Denizcilik sektörünün duayenlerinin vizyonuyla kurulan ve kısa sürede çok karlı bir işletme haline gelen Dati Holding aynı zamanda önemli bir başarı öyküsü.
Büyük ortaklarının yanında 140’ın üzerinde küçük ortağı bulunan Dati Holding’in satışı sektördeki krizi dindireceği gibi yeni yatırımlara da kaynak oluşturacak. Bu satıştan büyük miktarda gelir elde edecek armatörlerin ve tersane sahiplerinin bu kaynağı etkili bir şekilde kullanmak için yatırım planları yapmaya başladıkları konuşuluyor.  Denizcilik sektörünü yeni siparişler, satın almalar ve projelerin olduğu hareketli bir sonbahar bekliyor.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın