Cunda Köprüsü çökme tehlikesiyle karşı karşıya

MDN MEDIA

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde bulunan Lale ve Cunda (Alibey) Adaları’nı birleştiren Cunda Köprüsü, yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya

İnşaat Mühendisleri Odası Ayvalık Temsilciliği’nin hazırlayıp, Ayvalık Kaymakamlığı, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne gönderdiği raporda, Türkiye’nin ilk boğaz köprüsü olan Cunda Köprüsü’nün, yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu ve Alibey Adası’na tek ulaşım yolu olduğu, dolayısıyla da acilen çözüm bulunması gerektiği söylendi.

Tahribat ve yıkım tehlikesi arttı

İki araç genişliğinde olan 100 metre uzunluğundaki köprü için İnşaat Mühendisleri Odası Ayvalık Temsilciliği tarafından, 2021 yılında bir rapor hazırlanmış ve yıpranmış köprüdeki tehlikeye dikkat çekilmişti. Yeni hazırlanan 24 Ocak 2023 tarihli raporda, köprünün taşlarında ve her iki bağlantı noktasında oluşan çatlakların derinleştiği ve artan araç sayısına yüksek tonajlı araç geçişinin de eklenmesiyle, tahribatın ve yıkım tehlikesinin arttığına dikkat çekildi.

Statik heaplara ve betonarme projesine ulaşılamadı

Raporda, köprünün yapıldığı dönemki arşivlerin tarandığı ve köprüye ait statik hesaplara ve betonarme projesine ulaşılamadığı bildirildi. Yapıya ait suüstünde kalan kısımlarda, deformasyon tespit edildiği ancak sualtında kalan kısım ve yapının temelinin incelenemediği de eklendi.

Köprünün alarm verdiği gözlemsel olarak tespit edildi

Köprü hakkında 2012’de yapılan incelemelere de değinen raporda, “Direkt hareketli yüklere maruz kalan ısı değişikliğinden dolayı genleşen köprü üst tabliyesi, oturduğu izolatörler (mafsallar) tamamen yok olup üstteki yükün perdelere baskı yaptığı, perdelerde de dilatasyonun (boşluğun) yok olduğu ve beton yorgunluğundan çatlaklar oluşup alarm verdiği gözlemsel olarak tespit edilmiştir. Köprünün iki yönünde (giriş ve çıkışında) zeminde çökmelerin oluşması nedeniyle kasislerin olduğu görülmektedir” dendi.

Turizm ve askerî açıdan önemli

Köprünün, turizm ve askerî açıdan önemli olan Alibey Adası’nın karayla tek bağlantısı olduğuna da değinilen raporda, Deprem bölgesinde olduğumuz unutulmamadır. Deprem ve/veya bakımsızlık sonucunda eğer bu köprü zarar alırsa; Alibey Adası’nın karayla olan tek bağlantı noktası iptal olacaktır, bu da ne yazık ki; geri dönüşü olmayacak sıkıntılara halkı maruz bırakacaktır. Alibey Adamıza tek ulaşım sağlayan köprü için acilen çözüm üretilmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

Onarım için Ayvalık Belediyesi’ne bütçe desteği gerek

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi eski başkanlarından Edip Uğur, Yunan sınırına yakın olan köprüden tatbikat için tankların da geçtiğini not düşerek, Ayvalık Belediyesi’nin köprüyü tek başına onarmak için yeterli bütçesi olmadığına ve destek gerektiğine dikkat çekti.

DHA

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın