Boğaz’da ışıkla yapılan avcılık devam ediyor

MDN İstanbul

İstanbul Boğazı’nda yasaklara rağmen yeterli denetimler yapılmadığı için ışıkla avcılık yapılmaya devam ediliyor.Gazeteci Jülide Ateş sosyal medya hesabından İstanbul Boğazı’nda sabaha karşı ışıkla balık avlayan gırgır gemilerinin görüntülerinin yer aldığı bir video yayınladı.

Gönderisine Tarım ve Orman Bakanlığı’na ait sosyal medya hesaplarını da etiketleyen Ateş, ‘‘Hani ışıkla avlanmak yasaktı?! Onu bırak, Boğaz’ da neden 100′ e yakın endüstriyel gırgır tekne kör hamsi hamaklarıyla Boğaz’ da ne var ne yoksa süpürüyor? Doğanın dengesini, çevre bilincini hiçe sayan bu uygulamaya Tarım ve Orman Bakanlığı nasıl izin verebiliyor? Evine ekmek götürmeye çalışan bir kaç gariban balıkçının ekmek savaşı değil, Boğaz’daki bu rantı paylaşan bir kaç büyük şirketin düzeni bu. Bu aç gözlülükle el koydukları da emekçi balıkçının çocuklarının geleceğidir. Gelecek nesillerin balık yeme hakkı gasp edilemez,’’ ifadelerini kullandı.

Bilindiği üzere Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Marmara Denizi, İstanbul ve Çanakkale boğazlarında, gemilerdeki faaliyetlerin yürütülmesinde gerekli olan aydınlatma hariç ağlarla avlanma amaçlı ışık kullanan veya bu amaca uygun ışık donanımı bulunduran gemilere idari yaptırım uygulanması kararlaştırılmıştı. Bu teçhizatları donatan gemilere ise 50 bin TL idari para cezası uygulanmasına karar verilmişti

Ülkemizde aşırı avlanma ve denetimlerin yetersizliği konusu oldukça büyük bir problem. Ocak sayımızda MarineDeal News için Türk denizlerindeki balık avcılığı hakkında değerlendirmelerde bulunan İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi ve Yönetimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Firdes Saadet Karakulak, denizlerimizdeki balık rezervlerinin azalmasına rağmen Türk balıkçılık filosunun Akdeniz’de lider konumda olduğunu belirtmişti. Denetimlerin ve uygulamaların yeterli yapılamadığı için avcılığını maksimum seviyede yapıldığını ve bu durumun da her geçen sene balıkların azalmasına neden olduğunu söylemişti.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın