Bitlis’te Dere Üstü Kentsel Dönüşüm Projesi

MDN MEDIA

Bitlis’te tarihi dokuyu ortaya çıkarmak için yapılan Dere Üstü Kentsel Dönüşüm Projesi neredeyse tamamlandı

Proje kapsamında, Bitlis Deresi üzerine inşa edilen binalar yıkıldı. Binaların yıkılması tarihi sur duvarları, Hazo Hanı gibi yapıları gün yüzüne çıkarırken, 9 köprüyü de ortaya çıkardı.

Çalışmaları inceleyen Bitlis Valisi Erol Karaömeroğlu, kent merkezinden geçen dere aksı boyunca yaklaşık 5 hektarlık alanın, 2020 yılında Cumhurbaşkanlığı Kararı ile riskli alan ilân edildiğini söyledi.

Karaömeroğlu, “Kentin tarihi ve kültürel yapılarını içinde barındıran kadim şehrin merkezinde her ne kadar 3 tescilli yapı bulunsa da yapılaşma nedeniyle tescillenemeyen onlarca yapının bulunduğu bilinmekteydi. Bu hassasiyetle yapılan yıkım işlemlerinde, alandaki tüm tarihi ve kültürel yapılarımız zarar görmeden gün yüzüne çıkarılmıştır. Yıkım çalışmalarından sonra alanda birçok kurum ve kuruluş tarafından farklı çalışmalar yürütülmüştür. TOKİ Başkanlığı dere ıslahı ve çevresinde rekreasyon çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Bitlis Belediyemizce de açığa çıkarılan tarihi ve kültürel yapıların restorasyonu gerçekleştirilmiştir” dedi.

Karaömeroğlu, geçen yıl başlayan rekreasyon ve restorayon çalışmalarını, yıl sonuna kadar bitirmeyi hedeflediklerini de ekledi.

AA

ETİKETLER: ,
Bunu Paylaşın