Balıkçılar balon balığına karşı desteklerin sürmesini istiyor

MDN MEDIA

Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özkaya, Balon Balığı Avcılığı Destekleme Programı’nın davamlılığının balıkçılar için çok önemli olduğunu söyledi

AA muhabirine, balon balıklarının 2000’li yılların başında Kızıldeniz, Süveyş Kanalı üzerinden Akdeniz’e geldiğini söyleyen Özkaya, Türkiye kıyılarında da kısa sürede çoğaldığını aktardı. Akdeniz’in tamamında ve Ege’de balıkçıların balon balığını yakaladığını söyleyen Özkaya, balon balığının siyanürden daha etkili olduğunu ifade etti.

Tüketilmesi ve karaya çıkarılması yasak

Özkaya, “Balon balığının tüketilmesi ve balıkçıların ağlarına takılan balon balıklarının karaya çıkarılması yasak” dedi.

Balon balığının bulunduğu ortamda, diğer balıklara yaşama fırsatı vermediğini ifade eden Özkaya, balıkçıların av malzemelerine de zarar verdiğini anlattı.

Desteklerle hem sucul biyolojik çeşitlilik hem de balıkçılık desteklendi

Bu türün çoğalmasının önüne geçmek için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2020’den beri balıkçılara destek verdiğine değinen Özkaya, “Verilen destekler sayesinde ilk kez aynı anda hem sucul biyolojik çeşitliliğin korunması hem de balıkçıların desteklenmesi sağlandı. Desteklemeyle yabancı istilacı bir tür olan balon balığının üzerinde av baskısı oluşturulup, stokla katılım oranı azaltılarak su ürünleri kaynaklarının korunması, sürdürülebilir rasyonel kullanımı ve balon balığının balıkçıların av araçlarına verdiği zararın azaltılması sağlandı” ifadelerini kullandı.

İlginizi çekebilir:

Zehirli balon balığı rotasını Marmara’ya çevirdi

Özkaya, Türkiye’de bulunan 7 balon balığı türünden bazılarının sürü oluşturduğunu, bazılarının ise sahil ve deniz tabanına yakın olmayan bölgelerde bireysel olarak yaşadığını söyledi. Ege ve Marmara’da rastlanmaya başlanan türe, Karadeniz’de de rastlanacağının öngörüldüğünü ekledi.

Özkaya sözlerine, şu şekilde devam etti:

Balon Balığı Avcılığı Destekleme Programı’nın 2024 ile 2026 yılları arasında da devam etmeli

İstilacı olan bu türün stoka katılım oranını düşürmek ve üzerindeki av baskısının devam etmesini sağlamak gerekiyor. Bu nedenle Balon Balığı Avcılığı Destekleme Programı’nın 2024 ile 2026 yılları arasında da devam etmesi denizlerimiz ve balıkçılarımız için çok önem arz etmektedir. Desteklemenin başladığı tarihten itibaren toplam 183 bin 974 balon balığı yakalandı. Kuyruk başına 15 liralık destekle yaklaşık 1 milyon 250 bin lira ödeme yapıldı. Desteklemeyle avlanan her bir dişi balon balığı sayesinde birçok yeni bireyin ekosisteme girişi engelleniyor. Çoğalmalarını önlemek için balon balıkları yumurtlama zamanında yakalanmalı.

Amatör balıkçılar da bilinçledirilmeli

Özkaya sözlerine, amatör balıkçıların da balon balığı konusunda bilgilendirilmesi gerektiğini söyleyerek son verdi.

AA

Bunu Paylaşın