ADB: Global ticaret finans açığı 2.5 trilyon dolarla rekor kırdı

MDN MEDIA

Asian Development Bankası (ADB)’na göre artan ekonomik riskler, bankaların finansal performanslarında gerginliğe neden oldu. Bu gerginlik, global ticaret finans açığını geçen yıl 2.5 trilyon dolara kadar yükseltti

5 Eylül 2023 yayımlanan, ADB’nin ”Global Finans Ticaret Açığı, Büyümesi ve İşleri Araştırması”na göre, ticaret finans açığı -ithalat ve ihracat desteği için istenen talep ve onay arasındaki fark- 2020’de artan faiz değerleri, zayıflayan ekonomik beklentiler, enflasyon ve jeopolitik istikrarsızlık nedeniyle 17 trilyon dolardan 2.5 trilyon dolara yükselerek, yüzde 47 oranında artış gösterdi.

Sosyoekonomik dengeyi de etkileyecek

ADB’nin Özel Sektör Operasyon Genel Direktörü Suzanne Gaboury, artan açığın, iş ve büyümeden doğacak önemli insani ve ekonomik gelişmeleri devam ettirmek için gereken ticari potansiyeli bastırdığını söyledi.

A.P Moller- Maersk A/S ve CMA CGM SA gibi nakliye firmaları, yaklaşan tatil sezonuna rağmen ticaretin en yükselmesi gereken dönemde dahi hayal kırklığı yaratmaya devam etmesi üzerine, tedbir almaya başladı. Sektör, artık Amerika’da bir gerileme beklemese de hacmin 2023 boyunca aynı şekilde devam edeceğini ön görüyor.

Şirketler 2022’den beri zorda

Araştırmaya katılan şirketler, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra bankaların yüzde 60’ının ticari finans portfolyolarının etkilendiğini bildirmesiyle, 2022 yılı boyunca kısıtlamalarla karşılaştıklarını söyledi.

Araştırmaya katılan çoğu banka ve şirket, ESG işbirliğinin potansiyel olarak ticaret finans açığındaki boşluğu düşürebileceğine inanıyor. Ancak ADB, ayrıntılı inceleme aşamasının daha karışık olması sebebiyle, finansal masrafları artırma riskini taşıdığını da ekledi.

Firmalar, zorlanan üst tedarik zinciri nedeniyle finansmanların yetersizliğine dikkat çekti. Dayanıklı tedarik zincirlerinin en önemli üç noktasının; yeterli finansman, güvenilir lojistik ve dijital teknolojinin kullanılması olduğunu belirtti.

Bloomberg

Bunu Paylaşın