AB’den IMO projesine 10 milyon euro destek

MDN İstanbul

IMO, karbon salınımını 2050 yılına kadar yüzde 70 oranında azaltmayı hedefliyor.

Avrupa Komisyonu, Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından kurulan Denizcilik Teknolojisi İşbirliği Merkezleri (MTCC’ler) ağı aracılığıyla uluslararası denizciliğin sera gazı (GHG) emisyonlarını azaltmak için başlatılan bir enerji verimliliği projesine 10 milyon euro daha yatırım yapacağını açıkladı.

Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen proje çalışmalarına 2016 yılında dünya çapında beş bölgesel MTCC kurarak başladı. Merkezler, düzenledikleri ulusal ve bölgesel kapasite geliştirme seminerleri ve demonstrasyon projeleri (Şangay, Nairobi, Fiji, Trinidad ve Tobago ve Panama’da) aracılığıyla enerji verimliliğini destekledi.

Projeler, liman enerji verimliliği değerlendirmelerini, liman gemilerini güneş enerjisiyle donatmayı ve gemi sera gazı emisyonları için veri depolama sistemleri kurmayı içeriyordu.

Yeni finansman sayesinde liman tarafındaki enerji verimliliği çalışmalarına odaklanan projenin ikinci aşamasına geçilebilecek.

Pilot projeler, özellikle LED aydınlatma sistemleri ve kıyıdan gemiye güç kaynağı gibi enerji tasarrufu sağlayan teknolojilerin kurulumuna odaklanacak. Alternatif yakıtlar için yakıt ikmali tesisleri de planlar arasında.

Ayrıca, bu aşamada belirli gemilerin yenilenmesi de yer alıyor. Yerel gemilere rüzgâr ve güneş enerjisi veya alternatif yakıtlar kullanan enerji tasarrufu sağlayan teknolojiler takılması düşünülüyor. Gelişmekte Olan Küçük Ada Devletleri ve En Az Gelişmiş Ülkeler’in yoğunlaştığı bölgelerde de (Afrika’nın MTCC bölgeleri, Karayipler ve Pasifik) iki ulusal pilot proje gerçekleştirilecek.

Proje, dünyadaki akıllı, temiz ve güvenli bağlantıları artırma kadına başlatılan AB Küresel Ağ Geçidi stratejisinin bir parçası.

Proje ve merkezler ayrıca gelişmekte olan ülkeler için teknoloji yardımı yoluyla adil bir geçiş sağlanması bağlamında IMO’nun 2018 sera gazı emisyonu azaltma stratejisine de dahil edildi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın