22 ülkeden Husi saldırılarına ilişkin ortak açıklama

MDN İstanbul

AFP

ABD ve İngiltere’nin, Yemen’deki Husiler’e yönelik 22 Ocak’ta gerçekleştirdiği hava saldırısına ilişkin ortak açıklamaya, Arnavutluk, Hırvatistan, Çekya, Danimarka, Estonya, Gine-Bissau, Macaristan, İtalya, Kenya, Letonya, Litvanya, Karadağ, Kuzey Makedonya, Güney Kore ve Romanya da imza attı.

İngiltere Başbakanlık Ofisi 10 Numara’dan yapılan açıklamaya göre, Husiler’in Kızıldeniz’deki ticari gemilere yönelik sürdürdüğü saldırılara karşılık verildiği kaydedildi.

Açıklamada, ABD ve İngiltere unsurlarının adı geçen 5 ülkenin de desteğiyle Yemen’deki Husiler’in kontrolünde bulunan 8 noktayı, meşru müdafaa ve Birleşmiş Milletler şartına uygun şekilde vurduğu belirtildi. Husiler’e yönelik saldırıların amacının, grubun Kızıldeniz’deki denizcileri ve deniz ticaretini aksatmaya yönelik saldırı kapasitelerini düşürmek olduğu da ifade edilen açıklamada, Husilerin kasım ortasından bu yana Kızıldeniz’de 30’un üzerinde ticari gemiye saldırılar düzenlediği bildirildi.

Saldırıların durması çağrısında bulunulan açıklamada, Husiler’e silâh temin edenlerin de uluslararası hukuku ihlâl ettiğinin altı çizildi. ABD ve İngiltere’nin 22 Ocak’ta gerçekleştirdiği ve 5 ülkenin destek verdiği saldırılarla ilgili yaptığı ortak açıklamaya, Arnavutluk, Hırvatistan, Çekya, Danimarka, Estonya, Gine-Bissau, Macaristan, İtalya, Kenya, Letonya, Litvanya, Karadağ, Kuzey Makedonya, Güney Kore ve Romanya da imza attı.

Bunu Paylaşın