ZAHA suya indirildi

MDN İstanbul

Deniz piyadelerinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere özel olarak geliştirilen Zırhlı Amfibi Hücum Aracı (ZAHA) mühendislik doğrulama testleri kapsamında suya indirildi.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, ZAHA’nın mühendislik doğrulama faaliyetlerinde önemli bir aşama olan kendini düzeltme testini başarıyla tamamladığını bildirdi.

Demir,”Amfibi deniz piyademizin ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak geliştirilen Zırhlı Amfibi Hücum Aracı (ZAHA)‘nın mühendislik doğrulama faaliyetlerinde önemli bir aşama olan kendini düzeltme testi başarıyla tamamlandı. ZAHA’lar zorlu hava koşullarında denizde alabora olması durumunda, içerisinde bulunan mürettebata zarar vermeden ve ilave bir sistem kullanmadan kendini döndürme özelliğine sahip. Bu test ile doğrulama faaliyetleri tamamlandı ve artık kalifikasyon testlerine başlanıyor,” ifadelerini kullandı.

ZAHA, FNSS Savunma Sistemleri tarafından Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın harekât konseptine yönelik görev ihtiyaçlarını karşılamak adına üretildi.

Amfibi çıkarma operasyonları esnasında gemi ile sahil arasındaki mesafeyi en hızlı şekilde geçme kabiliyeti ile tasarlanan ZAHA, harekâtın çıkarma safhasında, kıyıya yanaşan havuzlu çıkarma gemilerinden denize inebiliyor ve aradaki mesafeyi yüksek süratle kat ederek, birliklerin koruma altında ve ateş desteği ile kısa zamanda karaya çıkmasını sağlıyor.

Su direncini azaltmaya yönelik gövde tasarımı ve güçlü su jetleri bulunan araç denizde 7 knot karada ise 70 km hıza ulaşabiliyor. Yüzde 60 dik eğime tırmanabilen ve yüzde 40 yan eğimde tutunabilen ZAHA, 90 cm’e kadar dik engelleri ve 2 metre derinlikteki hendekleri kolayca aşabiliyor. ZAHA aynı zamanda 12,7 mm MT ve 40 mm Otomatik Bomba Atar ile donatılan uzaktan kumandalı kulesi yüksek ateş gücüne sahip.

ZAHA, görücüye çıktı

Bunu Paylaşın