Yüzer GES’ler su kaynaklarına da yarar sağlıyor

MDN MEDIA

Enerji alanında düzenlemeler içeren Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kapsamında, yüzer güneş enerjisi santrallerinin (GES) kurulmasıyla su kaynaklarının korunması hedefleniyor

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda kabul edilen kanun teklifi kapsamında, içme-kullanma suyu temin edilen rezervuarlar ve sulak alanlar ile Kıyı Kanunu kapsamında kalan kıyı ve sahil şeritleri hariç olmak üzere denizler, baraj gölleri, suni göller ve tabii göllerin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yenilenebilir enerji kaynak alanı olarak ilân edilen alanlarında imar planı yapılmaksızın yenilenebilir enerji üretim santralleri kurulabilecek.

Türkiye’nin yüzer GES potansiyeli yaklaşık 80 bin megavat

AA muhabirine açıklama yapan Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstri Derneği (GENSED) Genel Sekreteri Hakan Erkan, içme suyu hariç tutularak göl, gölet ve barajların yüzde 10’unun panellerle kapatılması durumunda Türkiye’nin yüzer GES potansiyelinin yaklaşık 80 bin megavat olduğunu söyledi.

Erkan, “Yüzer GES yatırım maliyetleri proje toplam gücü, sahadaki rüzgâr ya da dalga potansiyeli, şebekeye uzaklığı gibi birçok parametreye göre farklılık göstermekle beraber 1 megavatlık yüzer GES için yatırım maliyetini yaklaşık 700 bin dolar olarak düşünebiliriz. Türkiye’de test amaçlı birkaç projenin yapıldığı ve üzerinde çalışmaların devam ettiği biliniyor” şeklinde konuştu.

GES’ler ekosisteme katkı sunuyor

Güneydoğu Enerji Araştırmaları Derneği (GEADER) Başkanı Ömer Çelebi ise, barajlarda ve göletlerde kurulacak yüzer güneş panellerinin saha tipi panellere göre daha verimli olduğunu dile getirirken, yüzer GES’lerin suyun buharlaşmasını azaltarak ve su yosunlarının büyümesini engelleyerek ekosisteme katkı sunacağına değindi.

Türkiye’nin güneş enerji potansiyeli yüksek

Çelebi, “Türkiye’nin güneş enerji potansiyeli zaten yüksek seviyede. Güneş ışınımı, güneşlenme süresinin ve baraj-gölet veya sulama kanal sayılarının oldukça fazla olduğu Güneydoğu’da su kaybının önlenmesi için bölgede yüzer güneş enerji santralleri daha çok kurulacak” ifadelerini kullandı.

AA

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın