Yüzer enerji santralleri için büyük ortaklık

MDN İstanbul

Samsung Heavy Industries (SHI) ve Danimarka merkezli nükleer reaktör teknolojisine odaklanan Seaborg Technologies, yüzer nükleer santraller geliştirmek için bir ortaklığa girişti. İki şirket, çevrimiçi bir etkinlikte ortaklık anlaşmasını imzaladı.

Stratejik ortaklığın amacı, endüstriyel limanlarda demirlemeye hazır ve karada elektrik şebekesine bağlı anahtar teslim enerji santralleri üretmek ve satmak.

Yüzen nükleer santraller Seaborg’un Kompakt Erimiş Tuz Reaktörüne (CMSR) dayanacak ve hidrojen, amonyak ve güç ünitelerinin tasarımı, SHI’nin tersanelerinde yapılacak.

Hidrojen ve amonyak, geleceğin enerji kaynağı olarak kabul ediliyor. Anlaşma ise CMSR’nin istikrarlı, temiz ve güvenli elektrik tedariki için ideal bir güç kaynağı olması sebebiyle hidrojen üretim tesislerinin ve amonyak tesislerinin geliştirilmesini içeriyor.

CMSR tabanlı yüzer nükleer santral
Yüzer nükleer santral, endüstriyel bir limanda demirlemeye hazır, anahtar teslimi bir ürün olarak üretilecek. Limanda karadaki elektrik şebekesine bir iletim kablosu bağlanacak. İsteğe göre, hidrojen ve amonyak üretmek için CO2 içermeyen yüzen nükleer santralin yanına bir hidrojen veya amonyak üretim tesisi de yerleştirilebilecek.

Seaborg’a göre, yüzer nükleer santralin 24 yıllık kullanım ömrü bulunuyor ve 800 MW’a kadar elektrik sağlayabiliyor.

Reaktör, içinde anormal bir durum oluştuğunda ise bir sıvı nükleer yakıt olan erimiş tuzu katılaştırarak, ciddi kazaları anında önleyebilecek.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın