‘Yunanistan’a politikalarımız tekrar hatırlatılmalı’

MDN İstanbul

Avukat Kaptan Çağlar Çoşkunsu
Avukat Kaptan Çağlar Çoşkunsu Yunanistan’ın Ege’deki karasularını 6 milden 12 mile çıkarma girişimlerini ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın Girit Adası hakkındaki açıklamalarını uluslararası hukuk açısından MarineDeal News’e özel değerlendirdi.

Türkiye ve Yunanistan arasındaki deniz sınırlarının henüz bir anlaşmayla belirlenmediğini belirten Çoşkunsu, ‘‘Türkiye ve Yunanistan karasularının Ege Denizi’ndeki genişliği 6 deniz milidir. Türkiye’nin ve Yunanistan’ın Ege Denizi’nde coğrafi olarak karşı karşıya olduğu, deniz alanlarının kesiştiği, birleştiği yakın ya da karşıt alanlarda karasularının genişletilmesi durumunun söz konusu açıklamanın kapsamına alındığını sanmıyorum. Tek taraflı olarak böyle bir genişlemeye karar verilemez,’’ dedi.

İlginizi çekebilir:  Yunanistan kara sularını genişletti

Girit Adası’nın doğusuna atıf yapılması hakkında ise TBMM’nin ortaklaşa hazırladığı bir bildiriyi hatırlatan Coşkunsu, ‘‘Türkiye’nin Ege Denizi’nde bulunan adalar konusundaki politikalarının diplomatik yollarla Yunanistan’a hatırlatılması gerekir. Dışişleri Bakanlığımız, yakın zamanda, 8 Haziran 1995 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ‘nde bulunan tüm parti temsilcilerinin ortaklaşa hazırladığı bildiri ile Yunanistan’ın Ege’de karasularını 6 milin ötesine çıkarması halinde, bu durumun savaş sebebi sayılacağı beyanını hatırlatmıştı, bu politika değişmediğine göre Yunanistan Dışişleri Bakanı’nın beyanına da aynı şekilde cevap vermek gerekir, ‘’ ifadelerini kullandı.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın