Yunanistan iki yeni LNG terminali kuruyor

MDN İstanbul

Revithousa Adası’ndaki LNG terminali

Yunanistan gaz arzını artırmak adına depolama ve gazlaştırma işlemleri için iki yeni LNG terminali kurmayı planlıyor. Terminaller için belirlenen bütçeyse 743,3 milyon dolar.

Kurulacak terminallerin yer alacakları stratejik konumlarla Avrupa ve Balkanlar’daki potansiyel müşterilere yeni tedarik koridorları açarak Yunanistan’ın deniz taşımacılığındaki rolünü güçlendirmesi amaçlanıyor.

Denizcilik sektörünün temiz enerjiye geçişi sırasında bir köprü olarak görülen gaz üretim fırsatı ve Balkan ülkelerinin kaynak artırma ihtiyacı dolayısıyla Rusların Gazprom şirketine olan bağımlılığı azaltmak isteyen Yunan enerji grupları, Yunan LNG sistemini geliştirmek için gerekli altyapıyı tasarlama ve geliştirme konusunda ciddi yatırımlar yapıyorlar.

Dedeağaç üzerinden Türkiye’ye olan bağımlılığı azaltma planı
LNG’nin ayrıca Yunanistan’ın Trans Adriyatik Boru Hattı’nı, Yunanistan-Bulgaristan Enterkonnektörü ve bağlayıcılarını ve Kuzey Makedonya ile olan ara bağlantı planını komşu ülkelere ulaştırmak ve Türkiye’ye olan bağımlılığı azaltmak için kullanılması da planlanıyor.

Yunanistan bu plan çerçevesinde, Revithousa Adası’ndaki ve Attika kıyılarındaki LNG terminallerinin yanı sıra, Korint ve kuzey Ege Denizi’ndeki Dedeağaç yakınlarında terminaller kurma üzerine çalışmalar yürütüyor.

Terminal, saatte 1,250 m³ yeniden gazlaştırma ve 225,000 m³ LNG depolama kapasitesiyle Yunanistan için önemli bir enerji kaynağı olacak. Ülkenin enerji arzında verdiği güveni, aktarım sisteminde operasyonel esneklik ve en yüksek gaz talebini karşılama kapasitesini artıracak.

İlginizi çekebilir:    LNG sektörü büyümeye devam edecek

Dedeağaç’taki LNG terminal projesinin yatırım onayı imzalanma sürecinde. Bütçesi 407,3 milyon dolar olan proje, LNG’nin alımı, geçici depolanması ve gazlaştırılması için yüzer bir platform ile yakıtın ulusal iletim sistemine ulaşması için bir sualtı ve kara boru hattından oluşuyor.

Proje, Peter Livanos destekli Gaslog Investment, DEPA Commercial, Public Gas Corporation of Greece, ülkenin gaz şebekesi operatörü DESFA ve Bulgaristan’dan Bulgartransgaz EAD’nin katılımıyla Yunanistan’ın Copeluzos Grubu’ndan Gastrade tarafından geliştiriliyor.

Yunanistan’a doğalgazın bir diğer giriş kapısı da Vardinoyiannis rafineri grubu Motor Oil’in Corinth yakınlarındaki tesislerinde hazırladığı ünite olacak. Bu, 336 milyon doları aşan ve Dioryga Gas adını taşıyan bir yatırım olacak.

Ünite, 210,000 m³ depolama ve günlük 132,000 MWh gazlaştırma kapasitesine sahip olacak. Yıllık talebin ortalama 2,5 milyar m³ olduğu tahmin ediliyor. Proje tamamlandığında, Yunan gaz sisteminin depolama kapasitesini yüzde 80 oranında artıracak.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın