Yunanistan bayrağı neler vadediyor?

MDN İstanbul

Yunanistan bayrağının çekiciliğini artırmak için yeni çalışmalar başlatıyor. Hükümet, Yunan denizciliğini kurumsal çerçevede modernize etmeyi amaçlıyor.Yunanistan Denizcilik Bakanlığı, Yunan bayrağının gemilerini ve tonajını Avrupa Birliği dışındaki bayraklara kaptırmasının önüne geçmek ve Yunan gemi adamlarının rekabet gücünü artırmak amacıyla bir dizi önlem paketi açıkladı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, ‘‘Bayrağımızla ilgili yapılan son mevzuatın üzerinden 14 sene geçti ve bu süreçte uluslararası deniz taşımacılığı ciddi ve sürekli değişimler çerçevesinde Hükümeti olarak, Yunan denizcilik endüstrisinin kurumsal yapısını modernize etmeyi taahhüt ediyoruz,’’ ifadeleri kullanıldı.

Paket çerçevesinde, Yunan bayrağının caydırıcı özelliklerini ortadan kaldırmak ve bayrağın seçim sürecindeki prosedürlerin yeniden düzenlenmesi amaçlanıyor. Açık denizlerde görev alan gemilerin tescil süreçleri de anayasal olarak istikrarlı bir şekilde korunacakları kurumsal bir düzene dahil edilecek. Ayrıca, mürettebat istihdam koşullarında daha fazla esneklik sağlanacak, yabancı gemi adamlarının vergi kuralları uluslararası uygulamalara göre düzenlenecek ve denizcilik eğitimleri teşvik edilecek.

Konuyla ilgili konuşan Denizcilik ve Ada Politikası Bakanı Ioannis Plakiotakis, ‘‘Yunan armatörleri dünyadaki lider konumlarını sürdürüyor ancak sahip olduğumuz tonajın yalnızca yüzde 16,7’si Yunan bayrağı dalgalandırıyor. Bu durum ülkemizin imajı, denizcilik istihdamı ve denizcilik bilgisi üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor,’’ dedi.

Açıkladıkları paket ile bu durumu tersine çevireceklerine inandıklarını belirten Plakiotakis, ‘‘Denizciliğimizi modern şartlara uygun bir şekilde geliştirmek için gerekli temelleri atıyoruz. Bu noktada Seamens Pension Fund (NAT) giriştiğimiz destekleyici işbirliği konusundaki Maliye ve Kalkınma Bakanlığı’na liderliği için müteşekkiriz,’’ açıklamalarında bulundu.

Sosyal ortakların rekabet edebilirliği artırmak adına alınan önlemlere verdikleri ilk tepkilerin oldukça olumlu olduğunu kaydeden Plakiotakis, Amacımız, Yunan bayrağının 30 yılı aşkın süredir yaşadığı düşüş seyrini durdurmak. Yunan bayrağına tecil ettireceğimiz yeni açık deniz gemileri ile sicilimize tekrar hayat vermek istiyoruz. Bugün 4 binden fazla Yunan gemisi, Yunanistan dışındaki bayrakları taşıyor,’’ diye konuştu.

Yunan denizcilik sektörünün, armatörlerin ve denizcilik paydaşlarının olumlu tepkilerini dört gözle beklediklerini söyleyen Plakiotakis, böylece tüm bu zorlu süreçten ulusal hedeflerine ulaşarak çıkabileceklerinin altınız çiziyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın