Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in ABD ziyareti

MDN İstanbul

Tuğgeneral (E) Dr. Cihangir Dumanlı, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in gerçekleştirdiği ABD ziyaretini ve Kongre’de yaptığı konuşmanın ülkemiz üzerindeki olası etkilerini değerlendirdi

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis 16-17 Mayıs 2022 tarihlerinde ABD’ye resmi bir ziyaret gerçekleştirdi.

Miçotakis bu ziyaretini ülkesinin Osmanlı İmparatorluğu’na karşı kendilerinin “bağımsızlık savaşı” dedikleri bizim “Mora İsyanı” dediğimiz, İsyan’ın 201’inci yıldönümüne denk getirmiş ve bunu temaslarında ayrıca dile getirmiştir.

Yunan Başbakan bu ziyaretinde gerek ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmelerinde gerekse Georgetown Üniversitesi’ndeki konuşmasında ve diğer temaslarında Türkiye aleyhindeki Yunan tezlerini  sıkça gündeme getirmiş, 17 Mayıs’ta ABD Kongresi’nin her iki kanadının ortak toplantısında bu görüşleri savunmuştur.

Miçotakis temaslarında ve tüm konuşmalarında Amerikan ve Yunan halklarının demokratik değerlere verdikleri öneme dikkat çekmiş, antik Yunan’dan kaynaklanan demokratik ideallerin gerek kendi ülkesinin gerekse ABD’nin bağımsızlığında itici rol oynadığını vurgulamış,  ülkesinin bu idealler çerçevesinde ABD ile daima iyi ilişkiler içerisinde olduğunu söylemiştir. Buna son örnek olarak da Ukrayna-Rusya savaşında ABD ve NATO ile uyum içerisinde Ukrayna’yı açıkça desteklediklerini ifade etmiştir.

Miçotakis’in ABD temaslarındaki konuşmalarında özellikle Kongre’deki konuşmasında Türkiye’yi ilgilendiren başlıca ifadeleri şöyledir:

“İşgal ve bölünmeye uğrayan Kıbrıs açık bir yaradır. BM kararları doğrultusunda kapatılması gerekir. İki devletli çözüm kabul edilemez.”

“Ege adalarının hava sahasında devam eden ve ülkesinin egemenliğini ihlâl eden uçuşlar derhâl durdurulmalıdır.”

“Yunanistan komşularına daima dostluk eli uzatmakta, sorunların uluslararası hukuk çerçevesinde çözülmesini istemektedir.”

“Egemenliğimizin ihlâl edilmesini hoş göremeyiz.”

“Bölgeye silah gönderirken NATO’nun güneydoğu kanadındaki istikrarsızlığın artma riskine dikkat ediniz.”

Miçotakis, Biden ile görüşmesinde Türkiye’nin Mavi Vatan haritasını göstererek ülkemizi saldırganlıkla suçlamıştır.

Değerlendirme

Yunan Başbakanı bu ziyaretini Türkiye’ye karşı diplomatik bir atak olarak değerlendirmiştir.

Yunan tezlerini en üst düzeyde ABD’li karar organlarına doğrudan anlatması kendisi açısından diplomatik bir başarıdır.

Ziyaretin, ABD Kongresi’nde Türkiye’ye F-16 satışı, F-35’lere el konulması ve S-400’ler nedeniyle yaptırımların gündemde olduğu bir döneme rastlatılması özellikle tercih edilmiştir.

Başbakan’ın Kongre’deki konuşması büyük ilgi görmüş, sık sık ayakta alkışlanmıştır. Konuşmanın Kongre’yi ne derece etkilediği önümüzdeki günlerde görülecektir.

Yunan tezleri tek taraflı ve yanlış bilgilerle anlatılmış, Türkiye’nin karşı tezleri görmezden gelinmiştir.

Kıbrıs sorununun 1974’de başlamadığı, o tarihten önceki Yunanistan’ın ve Kıbrıslı Rumların saldırgan tutumlarının sonucu olduğu üzerinde durulmamıştır.

“Ege adalarının üzerinde Türk jetlerinin uçuşları durdurulsun,” derken adaların karasuları 6 mil iken hava sahasının hukuka aykırı olarak 10 mile çıkartılmasından bahsedilmemiştir.

NATO’nun güneydoğu kanadında istikrarsızlıktan bahsederken kendi ülkesinin haksız iddia ve tutumlarını dile getirmemiştir. Bu konuda asıl söylemek istediği “Türkiye’ye silah verip güç dengesini bozmayın”dır. Ülkesinin son yıllarda artan silahlanma gayretleri ile güç dengesini kendi lehine değiştirmeye çalıştığını hatırlatmamıştır.

Mavi Vatan konusunda Türkiye’yi şikâyet ederken kendilerinin Doğu Akdeniz’de deniz hukukuna aykırı olarak hak iddia ettiklerinden bahsetmemiştir.

Sonuç

Yunanistan Başbakanı ABD ziyaretini Türkiye’ye karşı diplomatik bir avantaj kazanmak maksadıyla kullanmıştır.

Yunanistan Başbakanı’nın bu çıkışına misli ile karşılık verilmeli, Başbakan’ın çabalarının boşa çıkartılması için haklılığımız aynı ağırlıkta ABD’li yetkililere ve NATO üyelerine anlatılmalıdır.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın